Nem ment át elsőre a magyar biztosjelölt az EP-meghallgatáson

2019.11.14. 14:56 Módosítva: 2019.11.14. 15:41

Kiegészítő kérdéseket kap Várhelyi Olivér az Európai Parlament külügyi szakbizottságától – tudta meg az EUrologus. A hivatalos bejelentésre még várni kell, de információink szerint a bővítési és szomszédságpolitikai portfólió várományosa a csütörtöki meghallgatásával nem győzte meg az EP-képviselőket, így további kérdéseket intéznek hozzá, amikre írásban kell majd válaszolnia.

Az értesülést Rónai Sándor, a DK EP-képviselője is megerősítette a brüsszeli újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján. „A meghallgatáson egy felkészült politikussal szerettek volna az EP-képviselők találkozni, aki nem egy előre megírt szöveget mond fel, hanem felkészült választ ad a szakmai kérdésekre” – állította Rónai, aki szerint „Várhelyinek pótvizsgát kell tennie”.

Az írásos válaszok után igent mondhatnak a jelöltre, vagy egy újabb szóbeli meghallgatást kérhetnek tőle. Ahogy azt korábban megírtuk, Várhelyinek jó esélyei vannak arra, hogy az EP szavazásán végül átmenjen, de az eredményt nagyban befolyásolhatják a frakciók közti politikai alkuk. Csütörtök délután a román és a francia biztosjelöltet is meghallgatják az EP illetékes szakbizottságai. A végeredmény nagyban függ attól, hogy az ellentmondásos francia jelöltnek, Thierry Bretonnak bizalmat szavaz-e a belső piacért felelős szakbizottság.