Nemzetközi professzorok Vargának: A magyar kormány csak az uniós pénzeket félti

2019.11.25. 18:15

„Az Orbán-kormány igazából nemet mond a jogállamiságra, míg igent az uniós támogatásokra” – írta Varga Judit igazságügyi miniszternek válaszolva három, uniós ügyekkel foglalkozó egyetemi professzor a Euronews tévécsatorna honlapján hétfőn megjelent véleménycikkében

Mint a bevezetőben kifejtik, az amerikai és európai egyetemeken tanító R. Daniel Kelemen, Laurent Pech és Alberto Alemanno „rendszerint nem reagálnak az Orbán-kormány embereinek nyilatkozataira”. De most úgy érezték, el kell választaniuk a propagandát a tényektől, mivel Varga Judit „szándékosan félretájékoztatja” az európai közvéleményt a múlt héten ugyanezen a fórumon nyilvánosságra hozott írásában, amelyben amellett érvel, hogy a jogállamiságot nem lehet objektíven értékelni, mert az az adott ország sajátosságaitól és identitásától függ.

Az európai uniós ügyekkel foglalkozó professzorok először összefoglalják, Orbán hogyan „intézett szisztematikus támadást a demokratikus intézményrendszer ellen”, majd így indokolják a mostani fejleményeket:

A magyar kormány azért intéz kirohanásokat az ellen, hogy az uniós jogrendben is érvényt lehessen szerezni a jogállamiság normájának, mert attól fél, hogy az EU most már valóban meg fogja vágni a normát szisztematikusan megsértő államoknak járó támogatásokat.

A véleménycikkben sorra veszik a Varga által feltett kérdéseket, de merőben másféle válaszokat adnak, mint a magyar igazságügyi miniszter. A professzorok szerint például a jogállamiság igenis egy egyetemesen alkalmazható, objektív kritériumrendszer, amelynek az alapjairól általános egyetértés uralkodik, de az ENSZ, az Európa Tanács és az Európai Bizottság is többször definiálta már a fogalmat. Emellett az Európai Unió Bíróságának a joggyakorlata és az uniós szerződések is egyértelműen meghatározzák a tagállamokra vonatkozó normákat.

Az elismert nemzetközi szakértők szerint a jogállamiság igenis európai ügy, mivel 

a jogállamiság feltételrendszere kell ahhoz, hogy az EU pénzügyi érdekeit meg lehessen védeni, és meg lehessen akadályozni a kleptokratikus kormányokat abban, hogy jogellenesen használják fel az uniós adófizetők pénzét.”

Azt is hangsúlyozzák, hogy a vita a jogállamiságról szól, és Varga csak az „Orbán-rendszer kifáradt technikáját” alkalmazza akkor, mikor azt állítja, hogy a magyar kormányt a migrációs politikája miatt kritizálja az EU. 

„Miért vált az Orbán-rezsim folyton témát? Mert tudják, hogy a közvéleménytől több támogatást tudnak szerezni a korlátozó migrációs politikához, mint az ezek mögé bújtatott céljaikhoz annak érdekében, hogy a demokráciát leépítsék és egy hibrid, kompetitív autoriter rezsimmé formálják” – állítják az egyetemi tanárok a magyarul is hamarosan megjelenő cikkben.

Daniel R. Kelemen az amerikai New Jersey államban található Rutgers University, Laurent Pech a londoni Middlesex University, Alberto Alemanno a párizsi HEC európai politikát és jogot oktató professzorai.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán!