Nemzetközi civil szervezet küzdene azért, hogy mindenhol legyen képzett szavazatszámláló a 2022-es magyar választáson

2019.12.04. 15:55 Módosítva: 2019.12.04. 18:44

Kampányt fog indítani az Unhack Democracy magyar tagokból is álló nemzetközi civil szervezet annak érdekében, hogy a 2022-es magyar országgyűlési választáson mind 10 286 szavazókörben legyen legalább egy-két, a kormánypárttól független számlálóbiztos, aki megbizonyosodhat arról, hogy tiszta körülmények között folyik a számlálás - jelentette be a szervezet kedden Brüsszelben. 

„Jobb képzést akarunk nyújtani a szavazatszámlálóknak, hogy tisztában legyenek a jogaikkal, és azt is el akarjuk érni, hogy az ország megfelelő részében legyenek" – nyilatkozta Garvan Walshe, a szervezet vezetője az EUrologusnak. Walshe az általuk vidéki szavazókörökben tapasztalt visszasságokról és nyomásgyakorlásról is beszélt:

Budapesten rengeteg ellenzéki szavazatszámláló volt, de úgy gondoljuk, hogy nem a fővárosban, hanem a vidéken van rájuk igazán szükség, ahol a helyi közösség megfélemlíti azokat, akik nem támogatják a Fideszt.

Az Unhack Democracy nevű civil szervezet aktivistái az Európai Parlamentben ismertették a szerintük az Orbán-kormány 2018-as elsöprő választási többségét megkérdőjelező, illetve a vidéki szavazók és szavazatszámlálók manipulációját és megfélemlítést feltáró jelentésüket.

Az idén májusban megjelent dokumentum a választókörzetekben tapasztalt furcsaságokat mutatja be 165 szavazóbiztossal készített személyes, telefonos vagy írásos interjú alapján. A dokumentum szerint a válaszadók 16 százaléka tapasztalt valamilyen gyanúsnak vélt dolgot a 2018-as választások során. Ez alapján az Unhack Democracy állítja: 

a 2018-as eredmények nem tükrözik hűen a választói akaratot, a szabálytalanságok nélkül nem lenne a Fidesznek kétharmados többsége.

Az Európai Parlamentben tárták a nyilvánosság elé azt a videófelvételt, amelyben egy kispaládi roma asszony könnyes szemmel mesél a kirekesztésről és anyagi gondokról, mivel két éve nem kap közmunkát, mert szembeszegült a polgármesterrel. Az asszony elmondása szerint még a 2014-es választások előtt a polgármester kérésére 94 kettős állampolgárt jelentettek be a házába. A nő akkor került konfliktusba a polgármesterrel, mikor két évvel ezelőtt kijött a rendőrség, mert bűncselekmény miatt kerestek valakit az asszony házába bejelentett személyek közül.

Ez egy pici falu, és ha nem csinálja azt a cigányasszony, amit egy fideszes polgármester asszony mond, akkor az a választás, hogy nem többe soha kap közhasznú munkát, vagy aláír egy papírt

– mondja a videón. A fia azt kéri Brüsszeltől, hogy „segítsenek a szegény embernek, aki felvállalja az igazát.” (A nő az RTL Klubnak is nyilatkozott 2018 áprilisában.)

Az Unhack Democracy a felvételen szereplő család ügyvédjének az engedélyével az EUrologussal is megosztotta a videókat, amelyek eredetileg a prezentációjukban szerepeltek.

1.: 94 kettős állampolgárt jelentettek be

Közel 100 kettős állampolgár egy lakcímen

2.: Két éve nem kapok közmunkát

Két éve nem kapok közmunkát

3.: Üzenet Brüsszelnek

Brüsszel vizsgálja ki az ügyet

A jelentésben arról is szerepelnek beszámolók, hogy a pártok által delegált szavazatszámlálóknak a helyi önkormányzat munkatársai nem engedték meg, hogy megnézzék a szavazói listát, vagy elkísérjék a mozgóurnát az idős és mozgásban korlátozott választók otthonába. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből például 4-5 alkalommal is olyat látott az egyik szavazóbiztos, hogy a beteg idős ember ágya mellett ott volt a papírtcetli arról, hogy a Fideszre kell szavazni.

Banuta Zsófia, az Unhack Democracy aktivistája a brüsszeli bemutatón egy olyan történetet is megosztott, mikor egy 90 éves nénit fenyegettek meg Budapesten azzal, hogy kiteszik az idősek otthonából, ha nem szavaz a Fideszre. Emellett állításuk szerint a szavazók lefizetésére és a „fantomszavazók utaztatására” is találtak bizonyítékot a szervezet aktivistái. Banuta Zsófia az EUrologusnak az adatgyűjtésre vonatkozó kérdésre elmondta, hogy eleve azokat a szavazókörzeteket keresték meg, ahol sejteni lehetett, hogy visszaélések történtek, és egy kivételével csak ellenzéki párt szavazatszámlálóival beszéltek.

Az Európai Parlamentben tartott esemény házigazdája Dobrev Klára DK-s EP-képviselő volt. A meghívóra reagálva Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő kedden egy körlevelet küldött, melyben Dobrev üzenetéről azt írja „nyilvánvalóan igaztalan állításokat és rosszindulatú javaslatokat tartalmaz”. A levélben felhívja a figyelmet arra, a 2018-as országgyűlési választások és 2019-es EP-választásokon a nemzetközi megfigyelők semmilyen szabálytalanságot nem találtak. Azt is írja, hogy

az Országos Választási Iroda ugyanazt az elektronikus rendszert üzemeltette az 2019-es önkormányzati választásokon, amelyen az ellenzéki pártok Budapesten és néhány más településen sikert arattak.