Belföldi díjakkal lehet eurót utalni külföldre

2019.12.16. 15:56

Ugyanakkora díjat kell hétfőtől a bankoknak felszámítania a külföldre euróban indított átutalásoknál, mint a belföldi tranzakciók esetében. A vasárnap életbe lépett uniós rendelet értelmében ezentúl

ha valaki a Magyarországon vezetett folyószámlájáról akar az eurózóna valamelyik országába pénzt utalni, akkor a magyar bank ezentúl nem számolhat fel extra költséget a külföldi utalásért.

Pontosan annyit kell fizetni, mintha forintszámláról forintszámlára küldték volna az összeget.

Az Európai Bizottság adatai szerint az eurózónán kívüli tagállamokból indított, határokon átnyúló fizetések 80 százaléka euróban megy. Ezért a hétfőn hatályba lépő rendelet célja az volt, hogy ne származzon többé anyagi hátránya az eurózónán kívüli uniós tagállamok állampolgárainak és vállalkozásainak a más uniós országba, euróban indított utalásoknál abból, hogy az országuk nem a közös pénzt használja.

Ez egy konkrét és pozitív példa arra, milyen valódi előnyökkel jár az Egységes Piac az európai fogyasztók számára

– véli Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke.

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa által elfogadott rendeletek közvetlen jogi hatállyal bírnak, így nem kell külön jogszabállyal a nemzeti jogba ültetni. Az Európai Bizottság azt ígéri, komolyan ellenőrizni fogják, hogy a tagállami bankok betartják-e az új szabályokat, és ezentúl a hazai díjakkal azonos összeget számolnak fel az euróátutalásért.

Jővő áprilistól pedig a kártyás fizetéseknél is felszámított átváltási árfolyamot is jobban ellenőrizhetik majd az európai fogyasztók.