Mit képzeltek magatokról? Szégyelljétek magatokat! - Kemény magyar szópárbaj Brüsszelben

2020.01.30. 11:03

Komoly szópárbajt vívott a hazaszeretetről és a magyarságról Hidvéghi Balázs fideszes és Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő a közösségi médiában az Oktatói Hálózat jelentése kapcsán, amely erős kritikát fogalmazott meg az Orbán-kormány oktatás- és kultúrpolitikájával kapcsolatban.

A szakértők által készített dokumentumot egy olyan konferencián mutatták be az Európai Parlamentben, amelynek ellenzéki EP-képviselők voltak a házigazdái. Hidvéghi az esemény után tartott sajtótájékoztatóján Soros Györggyel hozta összefüggésbe a kultúra, a tudomány, az oktatás és a média leépítéséről szóló jelentést, és a magyar ellenzéki politikusokról pedig azt mondta: 

Ők gyűlölik a saját hazájukat, azért, mert Magyarországon többen támogatják a kormánypártokat, többen támogatják a Fideszt, mint őket. És gyűlölik a hazájukat és a magyar kormányt azért, mert mi nemet mondtunk a bevándorlásra és kitartunk ezen álláspontunk mellett.

A nyilatkozatra Ujhelyi indulatos Facebook-posztban reagált:

Mondd, mit képzeltek ti magatokról? Hogy van képetek ellopni, tönkre tenni, kétségbe vonni azt, ami a legszemélyesebb kincsünk: a magyarságunk, az otthonunk, a családunk, a gyökereink szeretete? Mire ez az eszement, hazug és undorító gyűlölködés? Szégyelljétek magatokat!

Az MSZP-s politikus azt is kifejtette, hogy bár igen erős ellentét van közte és a Fidesz között, ő soha nem vonná kétségbe a kormánypárt tagjainak magyarságát, hazaszeretetét.

A fideszes politikus reakciójában megismételte a véleményét, miszerint a jelentés nem minősül független értelmiségiek munkájának, az ellenzékiek pedig csak „hiteltelen jelentésekkel, hamis vádakkal” támadnak, amire egyetlen magyarázat, hogy gyűlölik Magyarországot. 

A Háttal Európának című jelentés egyik legfőbb megállapítása éppen az, hogy a  rezsimre jellemző a nemzeti szimbólumok gátlástalan kisajátítása, a hatalom szakralizálása. 

Eközben az ellenségnek tekintett ellenzék a nemzetből ki van szorítva, idegenként, idegen érdekek szolgálójaként van beállítva.