Négy EP-frakció követeli, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az uniós pénzek kifizetését

2020.02.14. 14:55

Az Európai Parlament négy frakciójának vezetője közösen írt levelet Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének és többek között azt kérik, hogy az uniós források kifizetését kössék a jogállamisági feltételek teljesítéséhez.

A dokumentumot Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő tette elérhetővé Facebook-oldalán, azzal a megjegyzéssel, hogy Orbán Viktor állandó háborúja és Brüsszel-ellenes propagandája miatt Magyarország súlyos pénzektől esik, illetve eshet el a következő években.

A levelet az Európai Néppárt, a Szociáldemokraták, a liberális Megújuló Európa és a Zöldek frakcióvezetői írták alá.

Ez azért is fontos, mert ezeknek a képviselőcsoportoknak együttesen abszolút többségük van az Európai Parlamentben, márpedig az EP hozzájárulása is szükséges az uniós büdzséhez, más szóval vétójoguk van. A levélben többek között ez olvasható: 

Ezúton is szeretnénk megerősíteni, hogy szükséges egy új mechanizmus létrehozása az EU-s költségvetés védelmében ott, ahol a jogállamiságot nem tartják tiszteletben, vagy rendszerszinten fenyegetik az európai értékeket. 

Ezen túlmenően a frakciók ragaszkodnak ahhoz, hogy a költségvetésből a jelenlegihez képest ne jusson kevesebb a mezőgazdasági és a strukturális alapokra. Márpedig az elképzelések szerint éppen ez az a két terület, ahonnan jelentős forrásokat vonnának el. Ez érzékenyen érintené Magyarországot, mert a mostaninál akár 20-25 százalékkal is kevesebb lenne a magyar borítékban. Ugyanakkor a következő időszak költségvetésének központi eleme a klímavédelem lesz, de több pénz jut majd védelemre, innovációra, kutatásara és a migrációval kapcsolatos kiadásokra.

Az európai állam- és kormányfők tanácsát február 20-ra hívta össze Charles Michel, itt szeretnének döntést hozni. Jelenleg folyamatosan zajlanak a kétoldalú tárgyalások a Tanács elnöksége és a tagállamok között. Az uniós csúcson az Európai Parlament elnöke, David Sassoli is részt vesz, és a négy frakció levelében foglaltakat képviseli majd.

Az Európai Parlament ezen a héten vitázott a költségvetés tervezetéről, ahol a Fidesz részéről Deutsch Tamás szólalt fel. A kormánypárti politikus szerint egy tisztességtelen és igazságtalan költségvetési javaslat fekszik a Tanács asztalán, amelyet Magyarország nem támogat.

Magyarország számára elfogadhatatlan, hogy a javaslat a szegényebb tagállamoktól kíván pénzeket átcsoportosítani a gazdagabb tagállamok irányába. Az állam- és kormányfőknek első helyen ezt az igazságtalanságot kell orvosolniuk

–  mondta Deutsch Tamás.

Ezen a héten az EU földrajzi területi egységeit képviselő Régiók Bizottsága is elfogadott egy állásfoglalást. Úgy fogalmaznak, hogy a Régiók Bizottsága támogatja azt az elképzelést, amely a „súlyos és rendszerszerű” jogsértések szankcionálásának lehetőségét tartalmazza. Hangsúlyozzák, hogy a finanszírozás csökkentése csak a jogállamiság szisztematikus megsértése esetén elfogadható, és átlátható értékelési folyamatnak kell megelőznie.