Orbán: Túl távoliak az álláspontok, nem lesz megegyezés a költségvetésről

D MTI20200220005
2020.02.21. 16:27 Módosítva: 2020.02.21. 16:42

„Ha valóban akarunk valamit csinálni Európában, mint a digitalizáció, határvédelem, mezőgazdaság, kohézió, infrastruktúra-fejlesztés, akkor nem állhatunk meg 1 százalékos költségvetésnél” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács rendkívüli csúcstalálkozóján pénteken.

Az uniós állam- és kormányfők csütörtök óta tárgyalnak az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről, az álláspontok azonban jottányit sem közeledtek. A legnagyobb törésvonal az északnyugat-európai, illetve a dél- és kelet-európai tagállamok között feszül, akiknek „merőben más elképzelései vannak” a költségvetés nagyságáról és annak összetételéről is.

A helyzetet nehezíti, hogy Nagy-Britannia távozása 75 milliárd eurós rést hagyott a büdzsében, miközben az Európai Bizottságnak olyan ambiciózus tervei vannak, mint a klímavédelem, a digitális stratégia  és a markánsabb geopolitikai szerepvállalás. Egy héttel ezelőtt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy kompromisszumos javaslattal állt elő, miután az összes uniós ország vezetőjével tárgyalt. 

Orbán az újságíróknak elmondta, hogy a „takarékos négyekként” emlegetett Ausztria, Dánia, Svédország és Hollandia Michel javaslatát a találkozó elején elutasította, mert csak és kizárólag a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1 százalékát hajlandóak befizetni a közösbe. Michel javaslata 1,074 százalékról szólt.

„A Kohézió Barátait képviselő 17 miniszterelnökkel mi ellenajánlatot tettünk, és ragaszkodtunk az Európai Parlament 1,3 százalék GNI-arányos javaslatához” – mondta Orbán. A miniszterelnök állítja: 

AMBÍCIÓZUS EURÓPÁHOZ AMBICIÓZUS KÖLTSÉGVETÉS KELL. 

A kormányfő úgy látja, bár Michel tesz még egy „kétségbeesett kísérletet” a kiegyezésre, jelenleg nincs esély arra, hogy a két álláspont között kompromisszum szülessen. „Nem láttam az EU történetében olyat, hogy egy 0,3 százalékpontos különbséget egy délután el lehetne tüntetni, pedig régóta nyomom az ipart” – mondta.

Mivel a költségvetés bevételi oldaláról nem sikerült megállapodniuk, a kiadásokról vagy éppen a jogállamisági feltételrendszerről még nem is beszéltek, árulta el a miniszterelnök.

(Borítókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI)  • Hírek
  • Csok