Önkéntes kvótarendszer készül menekült gyerekek áthelyezésére

2020.03.06. 15:44

Új, önkéntes menekültelosztási rendszert készít elő az Európai Bizottság, amely azonban csak a görög migránstáborokban élő, kísérő nélküli gyerekekre vonatkozik. Erről Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke és Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök állapodott meg, miután telefonon beszéltek egymással – jelentette be Eric Mamer, a bizottság szóvivője.

A görög menekülttáborokban jelenleg körülbelül 42 ezer ember él, közülük 5500 a kísérő nélküli kiskorú. A táborok túlzsúfoltak, gyakori az erőszak, és vannak, akik már évek óta valamelyik befogadóközpontban élnek. A görög miniszterelnök azt mondta, hogy ez az új rendszer csakis önkéntes lehet, vagyis a tagállamoktól várják a felajánlásokat, és azt, hogy fogadják be ezeket a gyerekeket.

Akiket nem tudnak valamelyik EU-s tagállamban elhelyezni, azok számára az életkörülményeik javítását tervezik, amelyhez az Európai Bizottság biztosít forrásokat. Ylva Johansson uniós belügyi biztos jövő héten Görögországba utazik előkészíteni az új eljárást. Ezen kívül még tavasszal konferenciát tartanak a migráns gyerekek helyzetéről, az áttelepítésekre összpontosítva.

A görög kormány egyébként tavaly már kérte a tagállami kormányokat, hogy segítsenek a gyermekek elhelyezésében. A felhívásra azonban csak a francia, a spanyol, a portugál és a cseh kormány jelezte, hogy kész gyerekeket befogadni.

Ugyanakkor hamarosan az Európai Bizottság a nyilvánosság elé áll az új migrációs és menekültügyi csomagjával, amelytől azt remélik, hogy tartós és fenntartható megoldást jelent a menekültügyi eljárásokra.