Az EU Afrikával karöltve állna a zöld átállás élére

2020.03.09. 15:34
„Európának erős Afrikára van szüksége, Afrikának pedig erős Európára” – ez az Európai Bizottság álláspontja a két kontinens kapcsolatának jövőjével kapcsolatban.

„A növekedésünk és a biztonságunk attól függ, mi történik Afrikban” – mondta Josep Borell, az EU külügyi főképviselője, amikor bemutatta az Európai Bizottság új Afrika-stratégiáját. A testület célja, hogy teljesen új alapokra helyezze a két kontinens kapcsolatát és a segélyezés helyett a partnerség legyen a legfontosabb szempont. A megfogalmazott javaslatok célja, hogy a következő öt kulcsfontosságú területen minél szorosabb együttműködés valósuljon meg:

  • zöld átállás;
  • digitális transzformáció;
  • fenntartható növekedés és munkahelyteremtés;
  • béke és kormányzás;
  • valamint migráció és mobilitás.

Borell hozzátette: „Kölcsönösen szükségünk van egymásra saját magunk és a másik megerősítéséhez, valamint közös célkitűzésünk eléréséhez, egy jobb, a szabályokon alapuló nemzetközi rendre épülő világ megvalósításához.” Jutta Urpilainen, a nemzetközi partnerségekért felelős európai biztos szerint ezen terv alapján „Afrika és Európa együtt állnak majd a zöld átállás és a digitális transzformáció élére, valamint közösen mozdítják majd elő a fenntartható beruházásokat és munkahelyeket”.

A részletes elképzelések között szerepel, hogy az EU-nak ösztönöznie kell Afrika digitális átállását, a fenntartható beruházások finanszírozását az éghajlatváltozás hatásaival szemben, piacbarát, befektetés-ösztönző környezet kialakítását, az emberi jogok helyzetének javítását, valamint azt hogy a migráció területén is kiegyensúlyozott, következetes és átfogó partnerség jöjjön létre.

A migrációval kapcsolatban Borell főképviselő arról is beszélt, hogy Európa ne legyen az afrikaiak elsődleges célpontja, Európának pedig nem csak úgy kell tekinteni Afrikára, mint a migráció forrására.

A következő hónapokban egymást követik majd az egyeztetések, míg a végleges formáját a 2020. októberi EU-Afrika csúcstalálkozón nyeri el az együttműködési megállapodás.

A stratégia bemutatása utáni közös nyilatkozatában Albert Mashika, a Caritas Africa és Maria Nyman, a Caritas Europa segélyszervezetek főtitkárai azt mondták, hogy ha az EU nem hagy fel azzal, hogy egyik kezével ad, a másikkal pedig elvesz, akkor Afrikában a fenntartható növekedés és fejlődés elősegítésére irányuló új javaslat kudarcra lesz ítélve.