Új európai ipari stratégiát hirdetett az Európai Bizottság

2020.03.10. 16:38

Új ipari stratégiát hirdetett az Európai Bizottság. Két és fél évvel ezelőtt már kiadtak egy hasonló dokumentumot, azonban a világ annyit változott azóta, hogy újra kellett gondolni a célkitűzéseket – magyarázta Margarethe Vestager, a Bizottság digitális ügyekért felelős ügyvezető alelnöke a stratégiát bemutató sajtótájékoztatón.

Vestager szerint az új, átfogó terv segítségével az európai ipar képes lesz megbirkózni a globális gazdasági verseny és a kereskedelemben tapasztalható protekcionizmus megerősödésével, a digitális forradalom kihívásaival és a klímasemlegesség célkitűzéseinek is eleget tesz majd.

Emellett megpróbál az európai vállalatok igényeinek is megfelelni, ugyanis a felmérések szerint az európai cégek 70 százaléka szerint az uniós belső piac még mindig nem kellőképpen integrált.

Az új ipari stratégia tartalmaz

  • egy, a szellemi tulajdonjogra vonatkozó akciótervet, 
  • újragondolja az uniós versenyjogi szabályozást,
  • az EU-n kívüli cégek befektetéseinek és támogatásainak piactorzító hatásáról ígér tanulmányt 2020 második felére,
  • támogatást nyújt a környezetkímélő ipari megoldások kidolgozásához azzal, hogy uniós forrásokkal segíti az innovatív kutatásokat,
  • az európai gyógyszeriparra és a gazdaság szempontjából kiemelten fontos nyersanyagokra is akciótervet hirdet,
  • négy szektorban is iparágakon átívelő szövetségek létrehozását kezdeményezi (tiszta hidrogén, alacsony széndioxid-kibocsájtás, nyersanyagok és ipari digitális felhők),
  • segíti a zöld közbeszerzéseket,
  • támogatja az európai munkavállalók modern gazdasági kihívásoknak megfelelő átképzését.

A Bizottság a nagy ipari elképzelésekkel párhuzamosan az európai kis- és középvállalkozások számára is új stratégiát hirdetett, és arra is kísérletet tesz, hogy az évtized végére elhárítsa az összes akadályt azon cégek elől, amelyek a saját tagállamuk határain túl szeretnének Európában valamilyen gazdasági tevékenységet folytatni.