EP-képviselők: Az unión belül kellene gyártani a maszkokat, teszteket

2020.03.10. 17:05
Alig voltak a teremben, amikor az Európai Parlament plenáris ülésén a koronavírusról vitáztak a képviselők. A politikusok szerint a járványügyi védekezés szervezetlen, egoista, kapkodó. Magyar képviselők viszont egyéni kezdeményezésekkel éltek.

Az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos, Stella Kiriakidesz szerint a koronavírus óráról órára változó közegészségügyi vészhelyzetet teremtett. A tagállamoknak a vírus terjedésének lassítása céljából a gócok elszigetelése a legfontosabb feladata, hiszen így birkózhat meg az egészségügyi rendszer a helyzettel, és így minimalizálható a vírus hatása a gazdasági életre és a társadalomra. Ugyanakkor nagyon sokan aggódtak elsősorban az olaszországi helyzet miatt, de ezzel összefüggésben az egészségügyi rendszerek túltelítettsége miatt.

A képviselők között felvetődött, hogy többet kell áldozni a vírussal kapcsolatos kutatásokra. A szükséges orvosi berendezéseket, például teszteket, maszkokat és lélegeztetőgépeket az Európai Unión belül kellene gyártani, és minden tagállamnak rendelkezésére kellene bocsátani.

Mások ugyanakkor azt mondták, hogy semmi szükség az európai intézményekre, mert semmilyen megoldást nem tudnak kínálni, ehelyett a nemzeteknek, a népeknek az együttműködésére kell helyezni a hangsúlyt.

A plenáris ülésen Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte, hogy a vírus terjedése nehezen meghatározható és országról-országra változik, a cél azonban mindenhol ugyanaz: minél több emberélet megmentése és a járvány megfékezése. Tóth Edina felhívta a figyelmet a hiteles és naprakész információk fontosságára. Arról beszélt, hogy Magyarországon létrehoztak egy honlapot a koronavírus járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásra, továbbá egy ingyenesen hívható ügyeleti számot, mely a nap 24 órájában elérhető. Tóth Edina arra kérte a Bizottságot és az Európai Beruházási Bankot, hogy nyújtsanak segítséget ebben a rendkívüli helyzetben a leginkább érintett ágazati szektorok részére.

Egy másik fideszes képviselő, Kósa Ádám a fogyatékossággal élők pontos tájékoztatásának szükségességére hívta fel a figyelmet, különös tekintettel vészhelyzetekre. „Külön oda kell figyelnünk a mozgássérültekre, akik kevésbé mobilisak, a látássérültekre, akik nem férnek hozzá az írott információkhoz és a siketekre, nagyothallókra, akik számára jelnyelvi tolmácsolással és feliratozással kell ellátni a betegségről szóló tájékoztatásokat” – hangsúlyozta a képviselő. Kósa Ádám felkérte az Európai Bizottságot, hogy hívja fel a tagállamok figyelmét a fogyatékossággal élők tájékoztatására vonatkozó kötelezettségeikre.

A plenáris ülést követően Rónai Sándor, a DK EP-képviselője magyar újságíróknak elmondta, hogy a Demokratikus Koalíció levélben fordul az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központot erősítsék meg. Rónai Sándor szerint arra van szükség, hogy ez az uniós ügynökség ne csak tanácsadással, tájékoztatással foglalkozzon, hanem konkrét protokollt, kötelező érvényű cselekvési tervet dolgozzon ki, amelyet aztán a tagállamokkal be is tud tartatni. „Nem koordinációs központ kell, hanem jól működő hatóság” – mondta az EP-képviselő.

Közben hivatalos levélben követelte Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának MSZP-s első alelnöke a testület rendkívüli összehívását, hogy módosítani lehessen az úgynevezett repülési résidő-szabályozást. Jelenleg ugyanis olyan előírás van érvényben Európában, ami miatt a repülőtársaságok elveszíthetik az idősávjaikat, ha azokat nem használják ki megfelelően. A koronavírus okozta pánik, illetve az utazás-visszamondások miatt így nem egy esetben üresen közlekednek bizonyos repülőjáratok, égetik a kerozint és szennyezik a környezetet csak azért, hogy a repülési idősáv ne maradjon kihasználatlanul. Az érintett cégek a napokban közös levélben kérték a szabályozás mielőbbi módosítását az európai döntéshozóktól, ezt szeretné Ujhelyi elősegíteni a rendkívüli bizottsági ülés összehívásával.  • Tippek
  • Lakáshitel