Jóváhagyta a Bizottság a magyar kormány 50 milliárdos vállalkozástámogatási programját

2020.04.09. 20:56

Jóváhagyta az magyar kormány 50 milliárd forintos vállalkozástámogatási programját az Európai Bizottság. A program célja, hogy enyhítse azokat a károkat, amelyeket nagy- és középvállalatok a koronavírus miatt szenvedtek el. A cégek legfeljebb 800 ezer eurós (jelenlegi árfolyamon 282,4 millió forint) támogatásra pályázhatnak, és a Nemzeti Befektetési Ügynökség fogja majd a jelentkezéseket elbírálni.

A program azokat a vállalkozásokat fogja támogatni, amelyek különösen súlyos veszteségeket szenvedtek el a járvány kitörése óta

- írta a döntésről szóló közleményében Margrethe Vestager digitális ügyekért és versenyjogért felelős biztos. A támogatás segítségével a cégek "folytathatják majd a létfontosságú beruházásaikat."

Egy hónapja jelentette be az Európai Bizottság , hogy a járvány gazdasági kárait enyhítendő kivételt fog tenni az uniós versenyjogi szabályokban, és engedélyezi azokat a támogatásokat, amelyeket a tagállamok a bajbajutott vállalkozások megmentésére vagy az egészségügyi fejlesztésekre szánnak. 

A Bizottság egyik legfontosabb és kizárólagos hatásköre, hogy biztosítsa a tiszta és méltányos versenyt az uniós belső piacon. Ezért a tagállamoknak előzetes engedélyt kell kérnie, ha anyagi segítséget vagy adókedvezményt akarnak egy vállalatnak adni, és ha mégis megteszik jóváhagyás nélkül, komoly szankciókkal kell szembenézniük.

A rugalmas válságkezelés jegyében most azonban nemhogy kivételt tettek, hanem létrehoztak egy olyan munkacsoportot is a Bizottságon belül, amely 24 órán belül képes a támogatási javaslatokat.

Eddig 38 támogatási programot hagytak jóvá a különböző tagállamokból.

Magyarországnak ez volt az első kérelme, míg a dánok például már hatot is engedélyeztettek. A kormány kedden meghirdetett gazdaságvédelmi akciótervének más elemeit is engedélyeztetni kell majd a Bizottsággal.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Hírek