Orvos EP-képviselők: A politikusoknak is példát kell mutatniuk áldozatvállalásból

2020.04.14. 17:11

A politikusoknak kell elől járnia a jó példával a koronavírus elleni küzdelemben – állítja három európai parlamenti képviselő, aki a járvány idejére visszatért eredeti hivatásához, az orvostudományhoz.

A német kereszténydemokrata Peter Liese, a portugál szociáldemokrata Manuel Pizzaro és az Európa Megújul frakcióhoz tartozó, momentumos Cseh Katalin egy közös élő Facebook-bejelentkezésben számolt be a tapasztalatairól az Európai Parlament oldalán.

A korábban gyermekorvosként praktizáló Liese-ének kellett a legnagyobb kimaradást bepótolnia, ugyanis a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagjaként 1994 óta képviselő az Európai Parlamentben és 17 éve nem is praktizál. A magát „veterán politikusnak” tartó Liese azonban úgy gondolta, hogy a koronavírus jelentette válsághelyzetben neki is felelősséget kell vállalnia, ezért három héttel ezelőtt visszatért az egyik észak-rajna-vesztfáliai kórházba.

Hasonlóan gondolkozik a szülész-nőgyógyász végzettségű Cseh is, aki egy héttel ezelőtt kezdett el dolgozni az egyik budapesti kórház sürgősségi osztályán.

Ha a politikusok az átlagemberektől kérnek áldozatvállalást, akkor nekik maguknak kell példát mutatniuk

– mondja.

A Porto legnagyobb kórházában belgyógyászként praktizáló Pizzaro az egészségügyi intézményből jelentkezett be a videóinterjúhoz. Azt, hogy ő maga visszatért az orvosláshoz, teljesen természetesnek vette, ám az osztályon dolgozó fiatal kollégáinak az elszántságát hosszasan dicsérte, mondván, „senki nem húzza ki magát a kemény munka alól.”

A három legnagyobb EP-frakció képviselői abban is egyetértenek, hogy a járvány után az EU-nak több egészségügyi hatáskört kellene adni. Szerintük ugyanis a mostani válság egyértelműen bebizonyította, hogy mennyire káros lehet az, ha a tagállami egészségügyi miniszterek nem tudják a lépéseiket összehangolni. „Hiány alakul ki az orvosi eszközök, gyógyszerek ellátásában, miközben a tagországok egymással veszekednek” – mondta a magyar politikus.

Német kollégája szerint az viszont már haladás, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is beismerte, hogy nem tudtak időben lépni, ugyanis hasonló vallomásra a populista vezetők soha nem vetemednének. (Von der Leyen az EU-s külső határok lezárásának idején, március 17-én mondta azt a Bildnek adott interjúban, hogy „azt hiszem, mindannyian, akik nem vagyunk szakértők, kezdetben alábecsültük a koronavírust.”) Liese szerint innen pedig már lehet előrelépni egy olyan megoldás felé, ami a jövőben eredményesebb lesz.

Hogy mikor térhet vissza az élet a rendes kerékvágásba, azt az orvos-politikusok sem tudták megmondani. Pizzaro szerint csak akkor lehetnek majd igazán biztonságban az emberek, ha kifejlesztik a koronavírus elleni oltóanyagot. Azt pedig még megjósolni sem tudják, hogy az Európai Parlament mikor ülhet ismét össze, hiszen ahogy Liese fogalmazott: 

az most egy rémálom lenne, ha Európa minden pontjáról vagy 700 ember összegyűlne egy terembe.

Az EP csütörtökön és pénteken ismét távszavazással oldja meg a plenáris ülést, ahol ismét a koronavírus elleni uniós küzdelem lesz a legfőbb téma. Cseh Katalin szerint pedig már most el kell kezdeni azon dolgozni, hogy

a gazdasági talpraállás és a klímavédelem céljai összekapcsolódjanak.

Ennek érdekében az Európa Megújul EP-frakció vezető klímapolitikusa, Pascal Canfin Zöld Újjáépítési Szövetség (Green Recovery Alliance) néven felhívást indított, amelyhez a több politikai csoporthoz tartozó EP-képviselőkön túl például Enzo Amendola olasz Európa-ügyi miniszter, az ökológiai átállásért felelős francia kollégája, Elisabeth Borne, illetve a svéd pénzügyi piacokért és lakhatásért felelős miniszter, Per Bolund is csatlakozott.

Az EP-képviselőkkel készített interjú itt tekinthető meg: