Maszkokkal a migránsok ellen

2020.04.22. 17:46 Módosítva: 2020.04.22. 17:55

Az Európai Unió külügyminisztereinek szerdai videokonferenciájának napirendjén elsősorban természetesen a koronavírus-járvány nemzetközi vonatkozásai szerepeltek, de emellett téma volt szovjet tagköztársaságokkal fenntartott, úgynevezett Keleti Partnerség elmélyítése, valamint a líbiai helyzet nyomon követése. Ehhez képest a magyar külügyminiszter a találkozó utáni Facebook-bejelentkezésében hamar rávilágított arra, hogy milyen veszélyes fenyegetést jelent ezekben az időkben az illegális migráció. Szijjártó Péter elöljáróban elmondta, hogy a visegrádi országok beleegyeztek abba, hogy az általuk a líbiai határvédelem megerősítésére korábban ajánlott 35 millió euró egy részét a koronavírus elleni védekezésre használják fel az észak-afrikai országban. Ezután beszélt arról, hogy mennyire fontos, hogy a szomszédságunkban is javuljon a vírushelyzet, majd így folytatta:

Mi a Nyugat-Balkánon eddig hat országnak nyújtottunk támogatást, és ez a támogatás, amely maszkokban és védőruhákban öltött testet, hozzájárul ahhoz, hogy a Nyugat-Balkán védekezési képességét fenntartsuk arra az esetre, ha újabb illegális migrációs nyomás érkezne a nyugat-balkáni útvonalon keresztül.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy tovább folyik a védekezéshez szükséges eszközök beszerzése, s már több mint 80 millió maszk érkezett Kínából. Kitért arra is, hogy Magyarország álláspontja nem változott, a magyar kormány továbbra is lassítja Ukrajna euroatlanti integrációját. Ennek megváltoztatásához arra van szükség, hogy Ukrajna adja vissza a magyar nyelven való tanuláshoz való jogokat, amelyeket korábban elvettek, és szűnjenek meg a magyarok elleni rendőrségi és egyéb akciók. A külügyminiszter hozzátette, hogy vannak erre vonatkozó biztató tárgyalások az ukrán partnerekkel, de a magyar kormány azt várja, hogy a szavakat tettek kövessék.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán  !