Újabb 315 milliárd forintos magyar támogatást hagyott jóvá az Európai Bizottság

2020.04.29. 12:37 Módosítva: 2020.04.29. 15:52
Az Európai Bizottság eddig 746 milliárd forintnyi támogatás eléréséhez segítette a magyar gazdaságot, részben állami támogatások, részben uniós források felhasználása révén. Jóváhagytak egy 550 milliárd forintos hitelgarancia-programot is.

Az Európai Bizottság három, közel 900 millió eurós (315 milliárd forint) összköltségvetésű magyar támogatási intézkedést hagyott jóvá, amelyeknek célja a magyar gazdaság megsegítése a járvány közepette.

A döntés kapcsán Margrethe Vestager , versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök azt mondta, hogy

ez az intézkedés lehetővé teszi Magyarország számára, hogy akár 5000 különböző méretű vállalatot tudjon támogatni a koronavírus-járvány alatt és után az azonnali likviditási szükségleteik kielégítésében, pénzügyi terheik enyhítésében és a munkahelyek megőrzésében.

A három program keretében az állami támogatás

  • közvetlen támogatások
  • hitelgaranciák
  • kedvezményes hitelkamatlábak

formájában valósul meg. Az intézkedések a koronavírus-járvány miatt gazdasági nehézségekkel és likviditáshiánnyal küzdő kis- és középvállalkozások (kkv-k) és nagyvállalatok számára egyaránt elérhetőek lesznek. A támogatások célja, hogy a koronavírus-járvány által különösen érintett vállalatok számára elegendő likviditást biztosítsanak az azonnali működőtőke- és beruházási szükségleteik fedezésére, hogy a járvány alatt és után is folytathassák tevékenységüket, beruházásokat hajthassanak végre és megtarthassák alkalmazottjaikat.

Egy másik döntésében az Európai Bizottság 1,55 milliárd euró (körülbelül 550 milliárd forintnak megfelelő) összegű magyar hitelgarancia-programot hagyott jóvá. A program két kiegészítő intézkedésből áll:

  • a részben állami tulajdonú Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vállalkozásonként legfeljebb 14 millió euró (körülbelül 5 milliárd forint) összegű hitelgaranciákat nyújt;
  • az állami tulajdonban lévő MFB Zrt. (Magyar Fejlesztési Bank) vállalkozásonként ezen összeget meghaladva 28 millió euró (körülbelül 10 milliárd forint) összegig terjedő hitelgaranciákat nyújt.

A program keretében a Garantiqa által biztosított állami támogatás az új és már meglévő beruházási- és működőtőke-hitelekre igénybe vehető állami garancia formájában fog megvalósulni. A Magyar Fejlesztési Bank által biztosított támogatás az új és már meglévő beruházási és működőtőke-hitelekre igénybe vehető állami garancia formájában fog megvalósulni. A garanciákat hitelintézeteken keresztül fogják közvetíteni.

Eddig három hasonló, Magyarországot érintő döntés született. Korábban ugyancsak vállalatok támogatására 50 milliárd forint felhasználását engedélyezték, majd hozzájárultak, hogy a strukturális alapokból 350 milliárd forintot költsön a kormány hasonló célokra, végül kutatók és fejlesztők támogatására szolgáló, 31,5 forintos állami segítség kapcsán “adtak felmentést” a tiltott állami támogatásra vonatkozó szabályok alól.

Szóljon hozzá a  Facebook-oldalunkon !