A koronavírus-válság mutatja, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk mindannyian

2020.05.20. 16:38

Bemutatta az Európai Bizottság az új biodiverzitási stratégiát, amely a része az európai zöld megállapodásnak (Green Deal). A Bizottság szerint a válság megerősíti azt az elképzelést – és felgyorsítja a megvalósítását –, hogy az európai gazdaság zöldítése felé kell elmozdulni. A rendelkezésre álló számítások szerint a három kulcsfontosságú gazdasági ágazat, a mezőgazdaság, az építőipar, valamint az élelmiszer- és italágazat nagymértékben függ a természettől, és több mint 7 ezer milliárd eurót termel.

Az EU Natura 2000 természetvédelmi hálózatának haszna a becslések szerint évi 200–300 milliárd euró. Ugyanakkor, ha semmi sem változik a természeti erőforrások kihasználása terén, akkor az EU átlagos GDP-je akár két százalékkal, illetve az EU egyes részein még ennél is nagyobb mértékben csökkenne. Az emberi tevékenység ijesztő változást hozott a Földön:

a vadon élő fajok állománya világszerte 60 százalékkal csökkent az elmúlt 40 évben, és mintegy 1 millió fajt fenyeget a kihalás veszélye az elkövetkező évtizedek alatt.

A koronavírus okozta válság megmutatta, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk mindannyian, és mennyire fontos helyreállítanunk az emberi tevékenység és a természet közötti egyensúlyt. Az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése egyértelmű és közvetlen veszélyt jelent az emberiségre

– jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Zöld Megállapodásért felelős bizottsági alelnök.

A javaslatok között szerepel például:

  • Európa szárazföldi és tengeri területeinek legalább 30 százalékát hatékonyan kezelt védett területekké kell átalakítani,
  • a mezőgazdasági területeknek legalább 10 százalékát vissza kell formálni magas diverzitású tájelemmé,
  • a biológiai sokféleségre különböző forrásokból – többek között uniós forrásokból, nemzeti és magánforrásokból – évente 20 milliárd eurót kell felszabadítani.

Elfogadták a „Termelőtől a fogyasztóig” elnevezésű stratégiát is. Ez lehetővé teszi az átállást olyan fenntartható uniós élelmiszerrendszerre, amely biztosítja az élelmezésbiztonságot és a hozzáférést az egészséges bolygó által biztosított egészséges étrendekhez. A stratégia konkrét célokat határoz meg az EU élelmiszerrendszerének átalakítására, többek között:

  • a peszticidek használatának és kockázatának 50 százalékos csökkentését,
  • a műtrágyahasználat legalább 20 százalékos csökkentését,
  • a haszonállatok és az akvakultúra esetében használt antimikrobiális szerek értékesítésének 50 százalékos csökkentését, valamint
  • a biogazdálkodás kiterjesztését a mezőgazdasági területek 25 százalékára.

A fogyasztók részére a választás megkönnyítéséhez javasolják az egészséges, fenntartható élelmiszerekkel kapcsolatos tájékozódást jobban szolgáló címkézést. Stella Kiriakidisz egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős biztos a programról ezt mondta:

Lehetőséget kínál arra, hogy élelmiszerrendszereinket összhangba hozzuk bolygónk egészségének megőrzésével, hogy biztosítsuk az élelmezésbiztonságot, valamint eleget tegyünk az európaiak egészséges, méltányos és környezetbarát élelmiszerek iránti igényeinek.

A következőkben a tagállamok és a tagállamokat tömörítő Tanács is megfogalmazza a véleményét ezzel a két stratégiával kapcsolatban, utána kezdődhet meg a jogalkotási folyamat.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.