Ágnes
-1 °C
2 °C

Kiürítettek egy metróállomást Londonban

2005.07.08. 10:13
Gazdátlan csomag miatt pénteken reggel kiürítették London Euston metróállomását. A csütörtöki robbantások után a hatóságok fokozottan ügyelnek a gyanús csomagokra, a londoniakat továbbra is otthonmaradásra ösztönzik.

Gazdátlan, épp ezért gyanús csomagot találtak a reggeli csúcsforgalomban a Euston metróállomáson Londonban. A hatóságok azonnal megkezdték a állomás kiürítését, jelentette a Reuters. A Euston metróállomás a csütörtöki robbantássorozat legtöbb halálos áldozatot követelő helyszíne, a King's Cross pályaudvar közelében van.

A hivatalos adatok szerint harminchét halálos áldozatot követelő, hétszáz ember sérülését okozó támadások után Londonban nagyjából helyre állt a közlekedés, bár a város központjában közlekedő Hammersmith, Centre és Circle metróvonalakon továbbra sem közlekednek a szerelvények.

A hatóságok arra kérték a londoniakat, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonaikat, aki teheti, vegyen ki szabadságot és maradjon otthon. A támadások után megerősítették a biztonsági ellenőrzéseket, minden fővárosi utazót arra kértek, hogy különösen figyeljenek oda saját csomagjaikra, és jelentsék, ha gazdátlan táskákat látnak.

Azt is kérték, hogy a városlakók, ha tehetik, ne halmozzák fel az utcán a szemetet, mivel a zsákok szintén veszélyesnek tűnhetnek és téves riasztásokra is okot adhatnak. A hatóságok emellett nagy erőkkel kezdtek az elkövetők felkutatásába.

A robbantások módjáról még mindig kevés az információ. A támadás kivitelezése, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül civil célpontokat támadtak a nyomozók szerint az al-Kaidára utalnak.

A brit hatóságok mindamellett nem akarják azonnal az al-Kaidát bűnösnek kikiáltani. Elképzelhetőnek tartják, hogy a terrorcsoporttal csak elvi közösséget vállaló és a módszereit utánzó terroristák műve volt a csütörtöki támadás.