Valér
-2 °C
0 °C

Havonta húsz beteg dönt az eutanázia mellett Belgiumban

2004.09.17. 11:08
Statisztikát készítettek Belgiumban a két éve hatályos eutanázia-törvény hatásaitól. Az elemzés szerint az eutanázuit az esetek 41 százalékában nem kórházban, hanem a beteg otthonában végzik.
Havonta átlagban húsz gyógyíthatatlan beteg dönt a kegyes halál, az eutanázia mellett Belgiumban, ezt tartalmazza az a jelentés, amelyet a Le Soir című brüsszeli lap ismertetett pénteki számában. Az eutanáziát az esetek 41 százalékában nem kórházban, hanem a beteg otthonában végzik.

Hollandia után a szomszédos Belgium volt a világ második olyan országa, ahol a törvényhozás lehetővé tette, hogy az orvosok pontosan szabályozott keretek között eleget tegyenek a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők óhajának, s megszakítsák a gyógykezelésüket. A 2002 szeptemberében életbe lépett belga törvény értelmében az orvos akkor végezhet eutanáziát büntetlenül, ha a beteg nagykorú, gyógyíthatatlan betegségben szenved, döntését tiszta tudattal, megfontoltan, egyértelműen és ismételten közli vele.

Az eutanázia-törvény második évfordulóján nyilvánosságra hozott jelentés szerint az esetek 91 százalékában olyan betegek döntenek az eutanázia mellett, akiknél már nagyon közel van (néhány hónapon belül várható) a halál. Ezen betegek 89 százaléka rákos betegségben szenved.

Érdekes jelenség, hogy a 80 év feletti embereknél rendkívül ritka az eutanázia; csak az esetek 16 százaléka tartozik ide, miközben Belgiumban az összes elhalálozás fele ebben a korcsoportban történik. Az is meglepő, hogy az eutanáziát kérők között nagy arányban vannak középkorú (40-59 év közötti) betegek; az összes eset 32 százalékát ők teszik ki. Orvosok szerint ennek az az oka, hogy a különböző, rendkívül fájdalmas daganatos betegségek egyre fiatalabb korban jelentkeznek.

Meglepő adat, hogy Flandriában több mint négyszer annyi az eutanáziás esetek száma, mint a másik belga országrészben, Vallóniában. A jelek szerint a flamand orvosok jobban tájékozottak, kevésbé idegenkednek ettől a gyakorlattól, mint az ország déli részén élő társaik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!