Ervin
14 °C
22 °C

Extrabiztosításuk van az iraki magyar katonáknak

2004.02.19. 10:51
Extrabiztosítást kötött a honvédelmi minisztérium az irakban szolgáló magyar katonákra. Az Irakban tevékenykedő cégek szerint is a katonák biztonsága a legfontosabb, mivel ők tudják megteremteni az újjáépítés feltételeit.
A szokásos egymillió forint többszörösére kötöttek biztosítást az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonákra - mondta el Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a Napi Online-nak. Terrortámadásoktól nemcsak a katonák, hanem az Irakban tevékenykedő cégek munkavállalói is tarthatnak.

A Larus Holding számos alkalmazottja tartózkodik az országban, ahol 640 lakókonténert és azok kiszolgáló egységeit telepítik katonai táborokba. A társaság a több millió dolláros üzlet megvalósítása mellett egyéb tendereken is részt vesz, amelyeken specializációjuknak megfelelően katonai lakótáborok felépítésére pályáznak.

A cég dolgozói és alvállalkozói felvállalják az esetleges támadással járó következményeket.

A konténereket a határtól a katonai létesítményekig komoly fegyveres kíséret mellett szállítják, a tevékenységet a katonai kontingens területén végzik, ezért egyéb biztonsági intézkedést nem alkalmaznak. Irakban ma elsősorban a katonáknak kell megfelelő körülményeket biztosítani, ők teremthetik meg az újjáépítés érdemi megindulásának biztonsági feltételeit - véli Nagy András, a cég vezérigazgatója.

A szerdai hillai támadásban két magyar súlyos, nyolc a helyszínen ellátható könnyű sérüléseket szenvedett, 28-an kisebb karcolásokkal megúszták a robbantást.