Piroska
-2 °C
5 °C

Magyarországot is perelné az amerikai ügyvéd

2004.05.10. 20:04
A magyar kormány mellett az amerikai kormányt és osztrák bankokat is perelne egy amerikai ügyvéd, aki egy nemzetközi egyesülés nevében a holokauszt áldozatainak a tulajdonában volt műalkotások kárpótlása érdekében tevékenykedik. Fagan szerint olyan festmények tartós visszatartásáról van szó a Nemzeti Múzeumban és más múzeumokban, amelyek holokausztáldozatok tulajdonai voltak.
Osztrák bankokon kívül állítólag az amerikai kormányt és a Magyar Köztársaságot is perelni akarja egy amerikai ügyvéd a holokauszt idején elorzott festmények sorsa miatt.

Kezdjen azonnali tárgyalást

Edward Fagan amerikai ügyvéd hétfőn Bécsben az osztrák hírszolgálati irodának adott nyilatkozatában jelentette ki, hogy egyes osztrák bankok mellett az Osztrák Köztársaságot is vádolja azért, amiért köze van eltűnt festmények külföldre szállításához.

Az ügyvéd bejelentette, hogy kedden személyesen Dieter Böhmdorfer osztrák igazságügyi miniszterrel akar találkozni, akinek átadja a vádjait tartalmazó feljegyzést, valamint egy felszólítást arra, hogy az osztrák kormány kezdjen azonnali tárgyalást együttműködési készségéről ebben a kérdésben. Bejelentette, hogy két további keresetet akar benyújtani a Magyar Köztársaság és az amerikai kormány ellen.

A Nemzeti Múzeumban és máshol

Fagan azt állította, hogy az Ahvram (Association of Holocaust Victims for Recovery of Artwork and Masterpieces) nemzetközi egyesülés nevében lép fel, amely a holokauszt áldozatainak a tulajdonában volt műalkotások kárpótlása érdekében tevékenykedik. Kifejtette, hogy az osztrák állammal szemben a kiviteli engedélyek miatt akar vádat emelni, amelyekkel lehetővé vált, hogy eltűnt műalkotásokat kivigyenek Ausztriából.

Az osztrák hírügynökség úgy idézte Fagant, hogy a Magyar Köztársaság elleni keresetében "olyan festmények tartós visszatartásáról van szó a Nemzeti Múzeumban és más múzeumokban, amelyek holokausztáldozatok tulajdonai voltak". Az amerikai kormányt pedig azért akarja perelni, mert az elfogadta, hogy a National Galleryben "eltűnt képeket" állítsanak ki.

Áprilisban Bécsben járt

Fagan hétfői bécsi nyilatkozatában nem közölte, hogy hol, mikor és pontosan milyen műalkotások ügyében akarja perelni a Magyar Köztársaságot. Az ügyvéd áprilisban már járt Bécsben, ahol - vádjaival ellentétben - személyesen győződhetett meg a Bank Austria Creditanstalt schottentori részlegének páncéltermében arról, hogy ott nem őriznek semmiféle műkincset a holokauszt alatt elorzott műkincsek közül.

Az osztrák hírszolgálati iroda emlékeztetett arra, hogy Fagan szerint összességében 20 és 100 műalkotásról lehet szó, 100 millió és 1 milliárd dollár közötti összértékben, s az Ahvramon keresztül néhány tucatnyi család szeretne kárpótlási igényt támasztani a műalkotásokkal kapcsolatban.