Orsolya
9 °C
21 °C

'Faszok, akik a baloldalra szavaznak'

2006.04.05. 07:50
Sono coglioni quelli che votano a sinistra - mondta az olasz miniszterelnök. Berlusconi állítólag csak viccelni akart, mikor nyíltan faszoknak nevezte az ellenzéki szimpatizánsokat. A baloldal "Fasz vagyok" címmel blogot indított, és tüntetést szervezett.

A Népszabadság megírja, hogy a felek nem kímélték egymást az olasz miniszterelnök-jelölti tévévitában. Silvio Berlusconi miniszterelnöknek sikerült visszavágnia kihívójának, Romano Prodinak azzal, hogy bejelentette, eltörlik az ingatlanadót. Másnap, kedden a kereskedők szövetsége találkozóján már igazi botrányt okozott Berlusconi, mikor azt mondta, hogy "faszok, akik a baloldalra szavaznak" ("Sono coglioni quelli che votano a sinistra"). A miniszterelnök azonnal bocsánatot kért, azzal magyarázkodott, hogy humorizálni akart, szavait félreértelmezték.

Nem sokkal ezután interneten megnyílt az ellenzéki "sono un coglione" (magyarul: fasz vagyok) blog, amely kedd estére Berlusconi-ellenes megmozdulást szervezett több olasz városban. A baloldali tiltakozók két rózsaszín lufival a kezükben jelentek meg, amelyet Berlusconinak dedikáltak.

A teljes cikk a Népszabadságban >>>>