Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ígéretcunamival robbantott Berlusconi

2006.04.04. 13:39
Populista ígérgetésekkel próbálkozik felzárkózni baloldali riválisára hat nappal a választások előtt Silvio Berlusconi. Az ingatlanadó eltörlése 2,3 milliárd eurót spórolna meg az olasz családoknak. A pénzt az önkormányzatok buknák, amiket így csőd fenyeget.

Szenzációs kampányígérettel próbálja behozni a közvélemény-kutatások szerint tetemes hátrányát Silvio Berlusconi. Az április 9-i választások előtti utolsó televíziós vitában a megfigyelők szerint Romano Prodi, az egyesült baloldali ellenzék kormányfőjelöltje már fejhosszal vezetett, amikor az utolsó megszólalásában Berlusconi beígérte az újonnan épült házak után fizetendő ingatlanadó eltörlését.

Egy döntetlenre jó volt

A lapkommentárok szerint a váratlan és szenzációs bejelentéssel Berlusconi döntetlenre mentette a tévévitát - az előző tévévitát nagy meglepetésre a rossz szónoknak tartó Prodi nagy fölénnyel nyerte a médiamágnás kormányfővel szemben. Ugyanakkor még a jobboldali lapok szerint is komoly terheket vállalt magára Berlusconi.

Az ingatlanadó eltörlése valószínűleg vonzó ajánlat a választóknak, az országban húszmillió polgárnak van új háza. Ez után a jelenlegi rendszerben családonként évente 500 euró adót kell fizetni. Az országosan 2,3 milliárd eurós bevétel az önkormányzatokat gazdagítja, amik az adó eltörlésével válságos helyzetbe kerülhetnek.

Az üzleti körök lapja, az Il Sole -24 Ore bizonytalannak ítéli meg a bejelentés hatását, amelyről nehéz megmondani, hogy elég lesz-e az egész vita során láthatóan rossz passzban lévő Berlusconi kedvezőtlen imázsának eltörlésére.

Háborgó szövetségesek

Berlusconi a lapkommentárokkal szemben egyértelműen győztesnek érezte magát. "Ha teniszmeccs lett volna, 6-; 6-0-ra győztem volna" - jelentette ki pártja, a Forza Italia fiataljai előtt. Ugyanígy lelkesedett kevéssé szalonképes választási szövetségese, a fasiszta Alessandra Mussolini is.

Koalíciós parnterei, a Berlusconira a kampányban már többször rácáfoló kereszténydemokraták és az újfasisztából konzervatívvá szelidült Nemzeti Szövetség (AN) nem fogadta lelkesen berlusconi váratlan húzását. Gianni Alemanno, az AN képviselője szerint a jobboldali pártszövetség programjában nincs szó az ingatlanadó megnyirbálásáról.

Csődveszély a városokban

A javaslatban leginkább érintett önkormányzatok pedig heves támadásba lendültek. "Lehúzhatjuk a rolót" - jelentette ki a javaslatról Leonardo Domenici, az olasz önkormányzatok szövetségének az elnöke. Mint mondta, eddig az ingatlanadó fedezte az önkormányzatok saját forrásainak a 75 százalékát. Walter Veltroni, Róma baloldali polgármestere szerint a javaslat az alapvető szolgáltatások biztonságát veszélyezteti.

Berlusconi a közvélemény-kutatások szerint öt százalékkal van lemaradva Romano Prodi mögött.