Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Berlusconi bukásra áll

2006.03.24. 16:27
Romlottak Berlusconi újraválasztási esélyei. A legfrissebb felmérések a baloldal öt százalékos előnyét mutatják, a médiasztárként megismert kormányfő pedig csúnyán leszerepelt az ellenzék vezérével folytatott tévévitában.

Bár Berlusconit a tévé tette naggyá, most bukását is a televízió okozhatja. A három saját tévácsatornája mellett a RAI állami televízió három csatornáját is ellenőrző kormányfő rácáfolt korábbi médiapolitikusi hírnevére és alaposan leszerepelt az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel, Romano Prodival folytatott vitájában.

A szövetségeseinek sem tetszett

Pedig minden Prodi ellen szólt. Az akadozó hangú baloldali politikus nem számít nagy rétornak, mégis, visszafogott válaszaival egyértelmű győztesként került ki a vitából. Berlusconi szereplését még szövetségesei is súlyos kritikával illették. A leglázadozóbb szövetségesnek számító kereszténydemokraták vezetője "kihagyott ziccernek" nevezte a vitát, aminek komoly hatása lehet a választások kimenetelére.

Gianfranco Fini, a posztfasiszta Nemzeti Szövetséget mérsékelt konzervatív pártá alakító külügyminiszter szerint "Berlusconi úgy beszélt, mintha minden rendben vannak, pedig a társadalom tisztában van a nehézségekkel".

"Rossz, rossz, rossz"

Az Economist tudósítója szerint az általában magabiztos kormányfő láthatóan zavarban volt, felkészületlenül válaszolgatott, folyamatosan időzavarba került és zárszavában is a televíziós vita formai megkötéseiről panaszkodott. Távozása után több szemtanú szerint azt dünnyögte magában, hogy "rossz, rossz, rossz".

De hogy mennyire rossz, az csak a pénteki közvélemény-kutatásokból derült ki. Ezek szerint 16 nappal a parlamenti választások előtt a baloldal öt százalékkal vezet Berlusconi szövetsége előtt. A pártválasztók 51,7 százaléka Prodi, 46,6 százaléka Berlusconi pártszövetségét választaná. A szenátusi szavazáson a különbség egy százalékkal kisebb.

Kínos kérdések

De nem csak a tévévitán teljesített rosszul Berlusconi. Az Economist kommentárja szerint a kormányfőt láthatóan megzavarta, hogy az ellenzék most ugyanakkora időkeretet kapott, mint ő, ráadásul a vita szigorú szabályait betartató műsorvezető rendre megszakította a válaszolási időből mindig kicsúszó Berlusconit. A kormányfő ezért meglehetősen arrogánsan viselkedett a műsorvezetővel.

Ahogy alig egy hete is, amikor egy fél órásra tervezett interjú huszadik percében dühödten távozott. A mikrofonállványokhoz szokott Berlusconi nem tudta elviselni, hogy a riporter kérdéseket tett fel neki, amikre, ha Berlusconi terelni próbált, vissza-visszatért.