Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Berlusconi interjú közben kiviharzott a stúdióból

2006.03.15. 11:00
Silvio Berlusconi olasz kormányfő hétfőn egy tévéinterjú kellős közepén szitkozódva elviharzott a stúdióból. A riporternő a saját kérdéseit szerette volna feltenni, a politikus viszont választási programját akarta ismertetni. A kormányfő az incidens után baloldali vetélytársával, Romano Prodival vitázott a kamerák előtt kedd este. A párbaj után Berlusconi magát hirdette ki győztesnek, elemzők szerint azonban Prodi jobb volt.

„Viszontlátásra, köszönöm. És még azt mondják, hogy én ellenőrzöm a RAI-t” – ezekkel a szavakkal távozott hétfőn egy interjú kellős közepén a RAI 3 közsszolgálati tévécsatorna stúdiójából Silvio Berlusconi olasz kormányfő, miután összecsapta papírjait, kezet fogott a riporternővel és azt ajánlotta neki, hogy szégyellje magát. A csatorna az olasz választási kampány kellős közepén sugározta az incidenst (az olasz választást a magyarországival egy időben, április 9-én tartják).

Háborús gépezet

Berlusconi persze sejthette, mi vár rá. Lucia Annunziata, az In mezz’ ora (Fél óra alatt) közismerten baloldali érzelmű műsorvezetőnője még 2004-ben a RAI elnökeként azzal vádolta Berlusconi jobboldai kormányát, hogy az állami televíziót elfoglalják a politikus hívei. Az újságírónő akkor le is mondott az elnökségről, és saját műsorában kemény kérdéseivel a Berlusconi-kormány külügyminiszterét Gianfranco Finit is sarokba szorította.

Berlusconinál is már a műsor elejétől érezni lehetett, ahogy a beszélgetés megtelik feszültséggel. Az olasz kormányfő választási programját akarta sulykolni, Lucia Annunziata viszont az elmúlt időszak botrányairól, a politikus médiabirodalmáról és a nemrégiben Berlusconinak kampányoló George Bushról szerette volna kérdezni a politikust.

A tévériporter egy idő után ki is kifakadt: „Ez az én műsorom, és önnek válaszolnia kell a kérdéseimre”. A kormányfő ezt megelőzően felrótta a riporternek, hogy fogalma sincs a gazdaságról, a RAI-t pedig „a miniszterelnök ellen dolgozó háborús gépezetnek” nevezte szemben a saját kereskedelmi csatornájával, amely piaci okokból kiegyensúlyozott, különben elveszítené nézőit.

Szabályozott tévévita

Amikor a riporter egy „miniszterelnök úr” megszólítással próbálta megakasztani a szóáradatot, a politikus erőszakosnak nevezte beszélgetőpartnerét. A riporter ezután ismét azt mondta: „Megengedné, hogy kérdezzek, ez egy interjú”. Berlusconi válasza: „Maga visszaél a jólneveltségemmel. Ha nem hagyja, hogy elmondjam, amit akarok, akkor elmegyek innen. Ez örökre nyomot fog hagyni a karrierjén.”

Berlusconira kedd este újabb megpróbáltatás várt a kamerák előtt. Kihívójával a baloldali Romano Prodival kellett vitáznia.

Prodi és kampánystábja ragaszkodott hozzá, hogy a tévévita szabályait pontosan rögzítsék. Ez nincs Berlusconi ínyére, aki azt mondta: „Senki sem válaszolhat a másiknak, ha valaki mégis el akar ettől térni, fel kell emelnie a kezét, mintha az iskolában kikérezkedne a vécére.”

Prodi lazább volt

A kilencven perces vita botrányok és különösebb izgalmak nélkül zajlott le. Berlusconi inkább merev volt, és mikor nem rajta volt a sor, az előtte lévő papírra rajzolgatott. Prodi az idő előrehaladtával egyre nyugodtabbnak tűnt, és úgy ostorozta a jobbközép kormánykoalíciót.

Berlusconit többször figyelmeztetni kellett, mert túllépte a megszólalásokra kiszabott időt. A kormányfő végül ismét bírálta a vita rögzített szabályait, később pedig magát hirdette ki győztesnek. Politikai elemzők azonban baloldali vetélytársát látták jobbnak. Prodi ugyanis jobban át tudta adni a legfontosabb üzeneteket, egyszerűen és világosan beszélt, s a kormányoldalnak címzett vicces csipkelődéseket is elengedett.