Edina
-12 °C
-3 °C

Berlusconi fasisztákkal szövetkezik

2006.02.15. 15:23
A Duce unokájával szövetkezne Silvio Berlusconi. Az olasz kormányfő szélsőjobboldali pártokat, köztük terrorizmus gyanújába keveredett fasisztákat is bevonna választási szövetségébe.

Szélsőjobboldali pártokkal akar választási szövetséget kötni Silvio Berlusconi olasz kormányfő az április 9-i parlamenti választások előtt. Berlusconi szerdán személyesen erősítette meg, hogy felvette a kapcsolatot Benito Mussolini unokájával, a korábban fasiszta, mára már mérsékelt jobboldalivá szelidült Nemzeti Szövetségből kizárt Alessandrával, aki korábban pornósztár volt.

Mussolini 2003 őszén kovácsolta szövetségbe az olasz fasiszták törpepártjait, saját Szociális Akció csoportját, a Roberto Fiore által vezetett Új Erőt (FN) és az Adriano Tilgher vezette Szociális Nemzeti Frontot. A Szociális Alternatíva (AS) néven futó szövetség a közvélemény-kutatások szerint a szavazatok alig 1,2 százalékára számíthat, de ez sem tántorította el Berlusconit.

A szövetségkötés ellen Berluscoi koalíciójának tagjai is tiltakoztak. Leghevesebben a fasiszta múltjával szakító Nemzeti Szövetség (AN) miniszterei ágáltak a "gátlástalan szövetkezések" ellen. A kereszténydemokraták (UDC) országos titkára, Lorenzo Cesa szerint a jobboldal legradikálisabb csoportjaival kötendő megállapodás "nem irányozhatja elő szalonképtelen személyek képviselői jelölését".

Berlusconi azzal válaszolt szövetségeseinek első bírálataira, hogy Tilgherrel és Fiorével voltaképpen ő sem akar szövetkezni, hanem csakis Alessandra Mussolinivel, akit - mint mondta - "igaz demokratának" tart. "Majd megkérjük, hogy ne tegyen a listájára vitatható személyeket" - mondta.

Alessandra Mussolini azonban visszautasította Berlusconinak azt a szándékát, hogy "diszkriminálja szövetségeseit". Utalt rá nyilatkozatában, hogy a Szocialista Alternatívát úgy kell elfogadni szövetségesnek, ahogy van, benne Fioréval és Tilgherrel.

A neofasiszta Adriano Tilghert 1975-ben bíróság elé állították, és elítélték a fasiszta párt újbóli létrehozásáért. Roberto Fiore évekig londoni emigrációban élt, miután a szélsőjobboldal hetvenes években elkövetett merényleteivel kapcsolatban gyanúba keveredett hazájában.