Vilhelmina
11 °C
28 °C

Berlusconi szerint Mussolini 'nem is volt rossz'

2003.09.12. 11:31
Szokásához híven botrányt kavart Silvio Berlusconi. A pár hónapja még a németeket nácizó olasz miniszterelnök most Mussolini háborús bűneit próbálta kicsinyíteni egy angol lapnak nyilatkozva. Kijelentésén, miszerint a fasiszta diktátor valójában "nyaralni küldte ellenfeleit, még koalíciós partnerei is mélységesen felháborodtak.
Politikai botrányt robbanthat ki Silvio Berlusconi újabb meggondolatlan nyilatkozata. A populista népvezér szerepében szívesen tetszelgő olasz miniszterelnök most Mussolini fasiszta diktátort mentegette a brit Spectator című lapnak adott nyilatkozatában.

Történelmi tudatlanság

Fotó: EPA/Filippo Monteforte
"Mussolini soha nem gyilkolt meg senkit" - mondta meglehetősen sekélyes történelmi ismeretekről tanúbizonyságot adva Berlusconi. "Mussolini valójában nyaralásra küldte a bebörtönzötteket" - mondta. A kormányfő szerint Szaddám Huszeinnel összevetve "Mussolini nem is olyan rossz".

Tény, hogy a gyűjtőtáboroknak otthont adó kis szigetek némelyike manapság üdülőparadicsom - írja a Guardian. Mint ahogy az is tény, hogy fasiszta bábkormánya élén a diktátor olaszországi zsidók ezreit küldte náci koncentrációs táborokba.

Mussolini emellett valóságos vérengzést rendezett Etiópiában 1935-36-ban. Az olasz fasiszta hadsereg erejére jellemző, hogy egy évnél tovább tartó háborús kalandba torkolt a lándzsával felfegyverzett törzsi harcosok ellen indított hadjárat.

Koalíciós partnerei is felháborodtak

Az olasz baloldal teljes felháborodással reagált a kormányfő szalonképesnek nem nevezhető - gyakorlatilag holokauszttagadó - nyilatkozatára. "Mussolini áldozatai bosszúért kiáltanak" - jelentette ki Cesare Salvi, a Demokratikus Baloldal pártjának szenátora.

Berlusconi kijelentése mérsékeltebb koalíciós partnereit is kiborította. "Nem akarom elhinni, hogy a miniszterelnök ezt tudta mondani a fasizmusról" - nyilatkozta a Guardiannek Giorgio La Malfa, a kormánykoalíciót támogató kicsiny Köztársaságpárt első ember. Mint mondta, "a kegyetlen fasiszta diktatúra lemészárolta politikai ellenfeleit".

Belegázolt a nemzeti konszenzusba

Berlusconi kijelentése a háború utáni Olaszország egyik alapelvét, az antifasizmust támadja. Erre hivatkozott a kormánykoalíció harmadik legerősebb pártjának, a Kereszténydemokrata unió parlamenti frakciójának vezetője is. "Az antifasizmus az az érték, ami egyesít minket az ellenzékkel, a parlamenti pártokkal. Ez egyesíti az országot. Ezt kétségbe vonni értelmetlen" - nyilatkozta a brit lapnak Luca Volonté.

Különösen érzékeny a kérdés amiatt is, hogy Berlusconi kormányának második legerősebb pártja a posztfasiszta Nemzeti Szövetség. A másfél évtizede még nyíltan fasiszta pártot Berlusconi tette szalonképessé azzal, hogy már első kormányában koalícióra lépett vele. A szövetség politikai nézetei manapság ugyan egészen civilizáltak, Mussolini mosdatása éppen ezért talán Giancarlo Fini pártját érinti a legkellemetlenebbül.