Árpád
-2 °C
4 °C

Berlusconi szerint Mussolini 'nem is volt rossz'

2003.09.12. 11:31
Szokásához híven botrányt kavart Silvio Berlusconi. A pár hónapja még a németeket nácizó olasz miniszterelnök most Mussolini háborús bűneit próbálta kicsinyíteni egy angol lapnak nyilatkozva. Kijelentésén, miszerint a fasiszta diktátor valójában "nyaralni küldte ellenfeleit, még koalíciós partnerei is mélységesen felháborodtak.
Politikai botrányt robbanthat ki Silvio Berlusconi újabb meggondolatlan nyilatkozata. A populista népvezér szerepében szívesen tetszelgő olasz miniszterelnök most Mussolini fasiszta diktátort mentegette a brit Spectator című lapnak adott nyilatkozatában.

Történelmi tudatlanság

Fotó: EPA/Filippo Monteforte
"Mussolini soha nem gyilkolt meg senkit" - mondta meglehetősen sekélyes történelmi ismeretekről tanúbizonyságot adva Berlusconi. "Mussolini valójában nyaralásra küldte a bebörtönzötteket" - mondta. A kormányfő szerint Szaddám Huszeinnel összevetve "Mussolini nem is olyan rossz".

Tény, hogy a gyűjtőtáboroknak otthont adó kis szigetek némelyike manapság üdülőparadicsom - írja a Guardian. Mint ahogy az is tény, hogy fasiszta bábkormánya élén a diktátor olaszországi zsidók ezreit küldte náci koncentrációs táborokba.

Mussolini emellett valóságos vérengzést rendezett Etiópiában 1935-36-ban. Az olasz fasiszta hadsereg erejére jellemző, hogy egy évnél tovább tartó háborús kalandba torkolt a lándzsával felfegyverzett törzsi harcosok ellen indított hadjárat.

Koalíciós partnerei is felháborodtak

Az olasz baloldal teljes felháborodással reagált a kormányfő szalonképesnek nem nevezhető - gyakorlatilag holokauszttagadó - nyilatkozatára. "Mussolini áldozatai bosszúért kiáltanak" - jelentette ki Cesare Salvi, a Demokratikus Baloldal pártjának szenátora.

Berlusconi kijelentése mérsékeltebb koalíciós partnereit is kiborította. "Nem akarom elhinni, hogy a miniszterelnök ezt tudta mondani a fasizmusról" - nyilatkozta a Guardiannek Giorgio La Malfa, a kormánykoalíciót támogató kicsiny Köztársaságpárt első ember. Mint mondta, "a kegyetlen fasiszta diktatúra lemészárolta politikai ellenfeleit".

Belegázolt a nemzeti konszenzusba

Berlusconi kijelentése a háború utáni Olaszország egyik alapelvét, az antifasizmust támadja. Erre hivatkozott a kormánykoalíció harmadik legerősebb pártjának, a Kereszténydemokrata unió parlamenti frakciójának vezetője is. "Az antifasizmus az az érték, ami egyesít minket az ellenzékkel, a parlamenti pártokkal. Ez egyesíti az országot. Ezt kétségbe vonni értelmetlen" - nyilatkozta a brit lapnak Luca Volonté.

Különösen érzékeny a kérdés amiatt is, hogy Berlusconi kormányának második legerősebb pártja a posztfasiszta Nemzeti Szövetség. A másfél évtizede még nyíltan fasiszta pártot Berlusconi tette szalonképessé azzal, hogy már első kormányában koalícióra lépett vele. A szövetség politikai nézetei manapság ugyan egészen civilizáltak, Mussolini mosdatása éppen ezért talán Giancarlo Fini pártját érinti a legkellemetlenebbül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?