Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

'Silvio vagyok, nem Caesar'

2003.07.21. 16:33
"Nem vagyok hagyományos politikus, van humorom" - magyarázta el washingtoni útja előtt a német-olasz "nácibotrány" lényegét az olasz miniszterelnök. "Ich bin ein Berliner" - próbálta azért oldani a feszültséget. Machiavelli, általános iskolai emlékek és egyéb vicces mondatok a Time magazin interjújában.
Ha egy szóval kéne meghatározni politikai és üzletemberi krédóját, az a szabadság lenne - jelentette ki washingtoni látogatása előtt a Timenak adott interjújában Silvio Berlusconi. Hiába van kezében az olasz média többsége, tévécsatornái igenis kritikusak vele szemben - bizonygatta a média és a politika kapcsolatára különösen érzékeny amerikaiaknak.

Iskolai emlékek

Az antiamerikanizmus és az antiglobalizáció "ideológiai hulladék" - válaszolta az Európa és Amerika konfliktusával kapcsolatos kérdésre a Bush egyik leghűségesebb szövetségesének számító Berlusconi. Az elnök különben olyan neki, mintha már általános iskolába is együtt jártak volna. Pedig "csak két éve ismerem" - nyilatkozta a Timenak.

"Silvio vagyok, nem Caesar" - válaszolta a magazin kérdésére, miszerint a Római birodalom örököseként tud-e tanácsokat adni az "Amerikai birodalomnak". Annyit mindenesetre - Machiavelli után szabadon - elárult, hogy "minden hercegnek szövetségesek kellenek".

Lehetne unalmas is

Az interjú kitért Berlusconi botrányos bemutatkozására is az Európai Parlamentben. "Nem vagyok hagyományos politikus, van humorom" - magyarázta egy német képviselő lenácizását az olasz miniszterelnök. "Megpróbálhatok finomítani a stílusomon, unalmas, nagyon unalmas is lehetek, de nem biztos, hogy sikerülni fog" - mondta.

A kérdésre, hogy igazából mit gondol a német turistákról, Berlusconi újra egy klasszikust idézett. "Ich bin ein Berliner" - mondta.