Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Berlusconi sajnálkozik, Schröder lezártnak tekinti az ügyet

2003.07.03. 20:57
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök csütörtökön sajnálkozásának adott hangot előző napi kijelentései miatt a német kancellárral, Gerhard Schröderrel folytatott telefonbeszélgetése során - közölte maga a kancellár.
Berlusconi szerdán az Európai Parlamentben annyira méltánytalannak találta Martin Schulz német szociáldemokrata képviselő bírálatát, hogy felajánlotta neki: játssza el a kápó szerepét egy Olaszországban most készülő, náci haláltáborban játszódó filmben. Az olasz miniszterelnök azután támadt neki Martin Schulznak strasbourgi parlament szerdai ülésén, hogy a német politikus azt mondta: szerinte nem összeegyeztethető Berlusconi politikai hivatala a médiában való érdekeltségeivel.

Schröder lezárta az ügyet

Schröder a csütörtök délutáni telefonbeszélgetés után bejelentette, hogy Berlusconi sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, adta hírül a BBC. Schröder közölte, hogy Berlusconi sajnálkozásával a német kormány számára az ügy lezárult, más kérdés, hogy mit tesz az Európai Parlament. Mint ismert, az Európai Parlament frakciónak vezetői kilátásba helyezték: megszakítják kapcsolataikat a jelenleg Berlusconi által vezetett Európai Tanáccsal, ha nem kapnak hivatalos bocsánatkérést.

Berlusconi ugyan felajánlott egyfajta bocsánatkérést egy tanácsadóján keresztül, de a teljes és nyilvános bocsánatkérés gondolatát elvetette. Gianfranco Fini, Berlusconi helyettese szerint is jobb lett volna, ha az olasz miniszterelnök azonnal elnézést kért volna. Pat Cox, az EP elnöke kijelentette: az olasz kormányfő" az elemi udvariasság szabályainak áthágását engedte meg magának". Berlusconi csak annyit fűzött hozzá, hogy "meglepődött", és "szomorú szavainak félreértelmezése miatt", jelentette a BBC.

Általános megdöbbenés

Schröder hangsúlyozta: Európa érdeke, hogy az olasz elnökség sikeres legyen, különösen az európai alkotmányos szerződésen dolgozó kormányközi konferencia. Minden erőt arra kell összpontosítani, hogy Európa a lényegi kérdésekben előre mozduljon.

Nagyon súlyos incidensnek nevezte Reijo Kemppinen, az Európai Bizottság szóvivője Silvio Berlusconi megjegyzését. Bírálta Berlusconit Jan Peter Balkenende holland kormányfő is, aki szerint az olasz kormányfőnek, ha már kiejtette a száján a sokféle érzékenységet sértő mondatot, azonnal vissza kellett volna vonnia kijelentését.

A luxemburgi kormányt megdöbbentette Berlusconi elfogadhatatlan kijelentése, mondta csütörtökön Jean-Claude Juncker miniszterelnök, és kijelentette, hogy Berlusconi rossz tréfája azt jelzi, az olasz kormányfő nem érti, milyen érzékenységekre kellene tekintettel lennie az európai törvényhozók körében.

Lapvélemények

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Berlusconi kijelentése túlmegy azon a határon, amely a politikai retorikában megengedhető. "Berlusconi, ajjaj!" címu vezércikkében a párizsi Le Monde úgy véli, hogy az olasz kormányfő botrányos megnyilatkozása azoknak a malmára hajtja a vizet, akik az Európai Unió alkotmányáról folyó vitában a több évre kinevezett elnök mellett érvelnek a jelenlegi féléves forgásos rendszerrel szemben. A Lap jóslata szerint az olasz diplomácia a következő idoszakban minden tőle telhetőt el fog követni, hogy kiköszörülje a csorbát, elkerülendő, hogy az olasz EU-elnökség kudarcba fulladjon.