Piroska
-2 °C
5 °C

Berlusconi: A liberális demokrácia nehéz játék

2003.07.02. 23:45
Senki nem oktathatja erkölcsre Olaszország kormányát, amelyet az olaszok választottak meg, írta a The Times szerdai kiadása által közölt cikkében Silvio Berlusconi. Olaszország kedden fél évre átvette az EU soros elnöki tisztségét, de Berlusconit meglehetősen hűvösen fogadták Strasbourgban. A The Times véleménycikkében ugyancsak bírálta az olasz miniszterelnököt, aki szerdán "lenácizott" egy német politikust, amiért több vezető poltikus is bocsánatkérést követelt.
Silvio Berlusconi
Fotó: EPA/Olivier Hoslet
Utalva a személyét ért - gyakran az ország EU-elnöki alkalmasságát is megkérdőjelező - kritikus véleményekre, Berlusconi azt írta a The Timesban: az olasz kormány méltóságát és maradéktalan képviseleti jellegét "véleményüket pártatlanul kialakító, komoly emberek nem vonják kétségbe". A kormányfő szerint az ilyen megfigyelők vannak többségben az európai politikai színtéren. Berlusconi közölte: nem tartja botrányosnak, hogy az olasz EU-elnökséget már az elején "vélemények pergőtüze" fogadja, amelyek nem mentesek "bizonyos morbiditástól, sőt inzultusoktól sem". A politikus megállapítja ezzel kapcsolatban, hogy "a liberális demokrácia nehéz játék". Hozzáteszi ugyanakkor: furcsa lenne, ha az olasz elnökséget nem a tények alapján ítélnék meg.

Kényes időszak

Silvio Berlusconi szerint Olaszország kedvező helyzetben van ahhoz, hogy elláthassa félévi elnöki feladatait. A siker nem garantált, de a komoly és hatékony munka előfeltételei megvannak - fogalmaz a kormányfő a vezető brit napilapnak írt cikkében. A politikus közölte: az olasz elnökség programja nem merülhet ki abban, hogy minden megy tovább a szokásos mederben, mivel intézményi és alkotmányos szempontból az EU kényes időszakhoz érkezett, és az európai gazdaság állapota "erőteljes újraindítást" tesz szükségessé, de úgy, hogy az ne ássa alá a fegyelmezett állami költekezés elvét.

Változás és újítás

Berlusconi botrányt okozott Strasbourgban
Silvio Berlusconi olasz kormányfő azt ajánlotta az őt bíráló egyik német szociáldemokrata képviselőnek szerdán Strasbourgban az Európai Parlament ülésén: vállalja el egy náci koncentrációs táborról készülő filmben egy kápó szerepét. Az olasz miniszterelnök azután támadt neki Martin Schulznak,hogy a német politikus szerint nem összeegyeztetheto Berlusconi politikai hivatala a médiában való érdekeltségeivel.

Berlusconi kijelentése rögtön tiltakozásokat váltott ki a strasbourgi parlamentben. Pat Cox, az EP elnöke kijelentette: az olasz kormányfő"az elemi udvariasság szabályainak áthágását engedte meg magának". Schulz szerint Berlusconi megengedhetetlen módon vesztette el hidegvérét, de az olasz kormányfő kijelentésének alapjairól nem kezdett vitát "a nácizmus áldozatai iránti tiszteletből". Berlusconinem volt hajlandó bocsánatot kérni, azt állítva, hogy Schulz kijelentései "személyében sértették meg".

Pat Cox, az Európai Parlament elnöke és Robin Cook, a parlament szocialista frakciójának elnöke szerdán erélyesen elítélte Berlusconi sértő megjegyzéseit és bocsánatkérést követelt.

Berlusconi - az alkotmányozó konvent munkájára utalva - azt írta: az Európáról alkotott elképzelések "egy bizonyos formája" az utóbbi időben súlyos feszültségek forrásává vált. Az olasz elnökség feladata lesz "a folyamatosság helyreállítása a változás és az újítás elemeinek hanyagolása nélkül", mert ez a legjobb gyógyír a közelmúlt sebeire. A politikus "jó munkának" nevezte a Valéry Giscard d,Estaing által elnökölt konvent teljesítményét.

Berlusconi-Prodi vita

A szerdai The Times ugyanakkor - saját véleményként - azt írta: éppen a konvent alkotmányos tervezetének vitája idején boríthatja fel az EU-ügyek menetét az olasz kormányfő és politikai vetélytársa, Romano Prodi EU-bizottsági elnök elmérgesedett rivalizálása. A lap szerint ha az olasz balközép a jövő évi európai parlamenti választásokon megismétli a múlt havi helyhatósági választásokon aratott sikert, Prodi esetleg nem lesz képes ellenállni annak a nyomásnak, hogy térjen vissza hazájába, és szedje rendbe az egyébként frakciókra szakadt és demoralizált olasz baloldalt. A cikk felemlíti, hogy Prodi nemrégiben Göbbels egykori náci propaganda-miniszterhez hasonlította Berlusconit, aki viszont "a kommunisták fedőemberének" nevezte Prodit.