Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

EU-elnökként is bukhat Berlusconi

2003.06.30. 21:26
Egy nappal azelőtt, hogy Olaszország fél évre átveszi az EU soros elnökségét, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ellen hétfőn hat hónapra felfüggesztettek minden jogi eljárást egy, a büntetőjogi mentességről hozott vadonatúj törvény aznapi életbe lépése alapján. Azonban a milánói bíróság az alkotmánybírósághoz fordul.
Az öt legfőbb olasz közjogi méltóságra vonatkozó törvény értelmében Berlusconi ellen - soros EU-elnöki megbízatása idejére - minden eljárást szüneteltetnek. A miniszterelnök elleni korrupciós vádak ügyében eljáró milánói bíróság ugyanakkor hétfőn úgy döntött, hogy az alkotmánybírósághoz fordul a kormányfőnek immunitást garantáló törvény ügyében, s a bírák közölték, hogy az eljárási anyagot átadják az alkotmánybíróságnak.

Megtámadták

A milánói testület azután hozta meg hétfőn döntését, hogy úgy találta: nyilvánvalóan megalapozottak az új törvény alkotmányosságával kapcsolatban felvetett ügyészi és magánvádas aggályok. A bírálók szerint az immunitást garantáló törvény ellentmond az alkotmány több alapelvének is, mindenekelőtt az olasz állampolgárok törvény előtti egyenlőségét kimondó elvnek.

Az alkotmánybíróság dönt tehát végső fórumként, de erre - mint a Reuters által idézett szakértők mondták - alighanem csak hónapok múlva, leginkább az év vége táján kerül sor, s addig a kormányfő elleni peres eljárást felfüggesztik. A lényeg tehát az, - így a szakértők -, hogy Berlusconi a hathónapos EU-elnökség idejére "egérutat" kapott.

A védők szerint a politika áll a háttérben

Berlusconit Milanóban éppen bírák megvesztegetése miatt fogták perbe. A per egyik vádlottjára, a volt védelmi miniszter Cesare Previtire az ügyészség 11 évi börtönbüntetést kért, Berlusconira pedig, ha bűnösnek találják a 80-as évek második felében elkövetett megvesztegetésekben, 3-8 évi börtön várna.

A kormányfő védői az alkotmánybíróság bekapcsolását politikai döntésnek minősítették, sőt úgy vélekedtek: mindez megerősítette azt a meggyőződésüket, hogy a milánói bíróság egyenesen "politikai vendettát" (vérbosszút) hirdetett a kormányfő ellen - írta az ANSA olasz hírügynökség ügyészi véleményeket idézve.

"Versengésnek nincs helye!"

Közben az olasz kormányfő már EU-elnöki nyilatkozatokat tesz. Álláspontja szerint az Európai Unió és az Egyesült Államok között politikai versengés nem lehetséges. "A Nyugatnak egységesnek kell lennie, köztünk és Amerika között nincs helye politikai versengésnek. Gazdasági vetélkedés természetesen lehet, de politikai nem jöhet szóba" - jelentette ki az Eurpoe 1 francia rádió hétfői műsorában.

A franciául nyilatkozó olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak az Egyesült Államok politikájával összesimuló irányvonalat kell követnie.