Lehel
17 °C
27 °C

'Pusztító korrupció' Berlusconi körül

2003.08.07. 16:05
Bár Berlusconi a mentelmi törvény elfogadtatásával kivonta magát a korrupciós ügyek vizsgálata alól, a bírók üzentek neki: elítélték az ügyvédjét. Cesare Previti a háború utáni Olaszország "legpusztítóbb korrupciós ügyébe" keveredett. Egyik vesztegetéséhez a pénzt Berlusconi cégétől kapta, a "tiltott kapcsolatok rendezésére".
A háború utáni Olaszország "legpusztítóbb korrupciós ügye" - jellemezte írásos indoklásában egy milánói bíróság Cesare Previti, Berlusconi ügyvédjének a bűneit. Previtit áprilisban ítélte tizenegy év letöltendő börtönbüntetésre a bíróság, az ötszáz oldalas indoklás azonban csak mostanra készült el, írja az Independent.

Nyolcmilliárddal vesztegettek

A bíróság szerint a miniszterelnök legközelebbi tanácsadója két társával egy esetben 67 milliárd lírás - akkori értékén nyolcmilliárd forintos - összeget vett át a SIR vegyi üzem vezetőségétől három bíró megvesztegetésére.

Ugyanők vesztegették meg azt a bírót is, aki Berlusconi és Carlo De Benedetti vitás ügyében járt el. A bíró felülbírálta azt a korábbi ítéletet, mely szerint Benedetti cége veheti meg a Mondadori kiadót. A megvesztegetett bíró ítélete alapján Olaszország egyik legnagyobb kiadóvállalata Berlusconi médiabirodalmának részévé válhatott, írja az Independent.

Berlusconi cége fizetett

A bíróság indoklásában külön kiemelte a tényt, hogy Previti Berlusconi Fininvest nevű vállalatától kapta a pénzt a megvesztegetésre. A cég feljegyzései szerint az összeget "szigorúan a Mondadori-üggyel kapcsolatos tiltott kapcsolatok rendezésére" utalták át.

A miniszterelnök nem tudta

Berlusconi tagadta, hogy tudott volna az esetről, jogtechnikai okokból felmentették. Previti felebbezett.

Egy hasonló ügyben folyó eljárás alól a nemrégiben törvényesített mentelmi joga alapján kapott felmentést a táncdalénekesből lett milliárdos miniszterelnök. A SME állami élelmiszeripari vállalat megszerzéséért történt vesztegetések ügyében eljáró milánói törvényszék a szintén érintett Previti ellen azonban tovább folytatja az eljárást, írja az Independent.