József, Bánk
-7 °C
0 °C

Konzervatívok Berlusconi ellen

2006.03.31. 17:45
"Európa jobban járna Prodival" - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb európai konzervatív politikus Rómában. Az olasz fővárosban tanácskozó Európai Néppárt beszállt az olasz kormányfő kampányába és többek nemtetszése ellenére is támogatásáról is biztosította.

Szembeszált Berlusconival Európa egyik legnagyobb tekintélyű konzervatív politikusa. Juncker kifogásolta, hogy a pártját is tagjai között tudó Európai Néppárt az olasz kormányfő újraválasztását támogatja. A Medgyessy Péterrel is jó visznyban levő Juncker szerint Európa jobban járna a baloldali Romano Prodi győzelmével. Prodi a közvélemény-kutatások szerint esélyesebb is a győzelemre.

Az EPP szerdán kezdte meg tisztújító kongresszusát Rómában. Az EPP európai parlamenti képviselőit XVI. Benedek pápa is meghívta magához. Eredetileg Berlusconi is részt akart venni a találkozón, de még koalíciós partnerei is tiltakoztak az ellen, hogy az erősen katolikus országban a választási kampányában használja az egyházfőt.

Berlusconi végül arra hivatkozva mondta le a találkozót, hogy nem EP-képviselő. Orbán Viktor - aki szintén nem EP-képviselő - viszont az Európai Néppárt alelnökeként elfogadta a meghívást, bár Magyarországon Olaszországhoz hasonlóan április 9-én parlamenti választás lesz.

Juncker mellett más konzervatív politikusok is tiltakoztak Berlusconi támogatása ellen. A belga média híradása szerint például Jean-Luc Dehaene volt belga miniszterelnök egyáltalán nem örült annak, hogy az Európai Néppárt választási tribünné vált Berlusconi számára. Így azután ott sem volt, amikor Berlusconi szerdán a kongresszuson elmondta beszédét, másnap pedig a tanácskozást elhagyva találkozott Prodival, aki 1999 és 2004 között az Európai Bizottság elnöke volt, s aki - Berlusconival ellentétben - meggyőződéses európai politikusnak számít.