Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

A Vatikán állást foglal az olasz kampányban

2006.03.31. 10:25
A Vatikán nem csinál titkot abból, hogy aggódik az olasz baloldal választási programjának egyes pontjai miatt. Ruini bíboros elutasítja az egyneműek házasságát, és arra buzdítja az olaszokat, hogy támogassák a családok sorsát és az élet védelmét hirdető pártokat.

A Szentszék aggodalmának fő forrása a Romano Prodi vezette baloldali pártszövetség elképzelése, miszerint választási győzelme esetén legalizálná az egynemű párok tartós kapcsolatát. Bár az egyházi állam újra meg újra kijelenti, hogy nem akar beavatkozni az olasz választási hadjáratba, a valóság másként fest. Az utóbbi időben magas rangú egyházi személyiségek ismételten felhívták az olaszokat: szavazzanak azokra a pártokra április 9-én, amelyek leginkább a szívükön viselik a családok sorsát és az élet védelmét.

Az olasz püspöki konferencia elnöke, a befolyásos Camillo Ruini bíboros az elmúlt hetekben több ízben síkraszállt a hagyományos család megvédéséért, pálcát törve az egyneműek házassága fölött, amely számos nyugat-európai országban már engedélyezett. Szavai szerint az azonos nemű emberek házasságában az "anarchikus szabadság" jut kifejezésre. A bíboros határozottan elutasítja a hetero- és homoszexuális párok közötti - Prodiék által bevezetni tervezett - polgári szolidaritási paktumot is.

Berlusconi házasságpárti

Silvio Berlusconi kormányfő dicsérő szavakkal illette Ruini álláspontját. Szerinte a bíboros nem avatkozott be Olaszország politikai ügyeibe. Mindössze arról van szó, hogy "az egyház fontos tényező társadalmi életünkben, képviselőinek pedig joguk van véleményük kifejtéséhez" - hangoztatta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy az általa vezetett jobbközép tömb, a Casa della Libertá (A szabadság háza) mindig is azon fáradozott, hogy védelmezze a házasságon alapuló családot.

A Berlusconi-féle tömb friss kimutatások szerint 5 százalékos hátrányban van a baloldali vetélytárssal szemben. A kormánypártok az utóbbi napokban minden olaszországi papnak bemutatták a választási programjukat tartalmazó brosúrát, amelynek középpontjában a család és a szociálpolitika áll. A kormányfő azt tervezte, hogy az Európai Néppárthoz tartozó kormányfők küldöttségének az élén március 30-án a Vatikánba látogat. A baloldal tiltakozásának hatására, amely azzal vádolta Berlusconit, hogy röviddel a választások előtt így akar pontokat szerezni a katolikus szavazók körében, a miniszterelnök végül lemondott a vizitről.