Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tilos Egyiptomban zsidókat gyilkolni

2006.08.23. 16:48
Egy kairói imám az izraeli zsidók megölésére szólította fel híveit. Ali Gomaa főmufti ellenfatvát adott ki, és eltiltotta bujtogató imámot a pénteki hitszónoklattól.

Eltörölt Egyiptom főmuftija egy kairói imám által kiadott kötelező erejű vallási rendeletet (fatva), amelynek kibocsátója "a cionisták" megölésére szólította föl a muszlimokat. Szafúat al-Higázi, az egyiptomi főváros Gíza negyedében található el-Hak mecset hitszónoka július közepén - a Hezbollah libanoni síita szervezet ellen indított izraeli hadműveletek idején - adta ki a zsidók megölésére biztató fatvát, amit később izraeli zsidókra szűkített. Érvelése szerint minden izraeli egyben tartalékos katona is, így megölésük teljesen törvényes.

A kedden eltörölt vallási rendeletben a szerző a felhívás teljesítésének módozatait taglalva tűzfegyver, kés, vagy méreg használatát javasolta az ártatlanok életét is veszélyeztető öngyilkos merényletekkel szemben, nézeteit a vallásos al-Nas kábeltévé műsorában is hangoztatta, írja az AFP. Higázi a Szaút al-umma című hetilapnak úgy nyilatkozott, ő maga is kész "elvágni minden izraeli torkát", akivel csak találkozik.

Nem szónokolhat

Az al-Azhar mecset és egyetem - az iszlám szunnita ágának legtekintélyesebb hittudományi intézménye - három nappal Higázi fatvájának kiadása után ellenfatvát bocsátott ki, és eltiltotta az imámot a pénteki imákon való szónoklatoktól.

Ali Gomaa, a fatva eltörlését elrendelő főmufti, aki a libanoni konfliktus alatt együttérzéséről biztosította "a libanoni ellenállást", az al-Maszri al-Jóm című újságban kifejtette, hogy a vízum kibocsátásával egy ország felelősséget vállal a területére belépőkért, "akiket tilos megölni, még ha hadban állunk is országukkal". A főmufti ellenfatvája azonban nem tért ki arra, hogy Egyiptomon kívül is tilos-e meggyilkolni izraelieket.