Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Az FBI a lebukott ügynök által okozott kárt vizsgálja

2001.02.22. 15:43
Az FBI ügynökei egész héten kutakodtak a vasárnap őrizetbe vett, kémkedéssel vádolt FBI-ügynök lakásában és irodájában. Robert Philip Hanssent azzal vádolják, hogy tizenöt éven keresztül kémkedett az oroszoknak, miközben az FBI-nál és a külügynél épp az orosz kémek elfogása lett volna a feladata. Az ügynökség most arra próbál rájönni, mekkora kárt okozott Washingtonnak Hanssen, milyen titkokhoz férhetett hozzá, és ebből mit adhatott át Moszkvának.
Az biztosnak tűnik, hogy a jelenleg ismeretlen helyen őrizetben tartott Hanssen több, a Szovjetunióban, illetve Oroszországban tevékenykedő kémet lebuktatott. Két feldobott orosz kettős ügynököt ki is végeztek. Az FBI illetékesei eddig 110 oldalnyi vádiratot állítottak össze, mely szerint Hanssen legalább húsz alkalommal adott el információt Moszkvának. A vádirat mellé többezer oldal kormányzati dokumentumot, és több tucat számítógéplemezt mellékeltek. Az ügynökség szerint a titkokért cserébe Moszkva 1,4 millió dollárt fizetett készpénzben és gyémántban.

Kongresszusi vizsgálat indult

Louis Freeh
Az FBI igazgatója
A szenátus hírszerzési bizottsága február 28-án tartja az első meghallgatást, amelyen várhatóan megjelenik Louis Freeh, az FBI, és George Tenet, a CIA igazgatója. Freeh korábban már elismerte, hogy Hanssenre annak ellenére nem gyanakodtak, hogy három évenként minden ügynököt átvilágítanak. Hanssennek nem voltak anyagi gondjai, családi problémái, nem lett alkohol- vagy drogfüggő, így nem is vált gyanússá. A szervezet akkor kezdte figyelni Hanssent, mikor olyan KGB-dokumentumokhoz jutott, amelyek arra utaltak, hogy a férfi kém. Az FBI Hanssen házából eddig nyolc doboznyi bizonyítékot, három winchestert, és egy monitort vitt el.

Belső szigorítás várható

Az Egyesült Államok főügyésze eközben arra kérte az FBI-t és a CIA-t, hogy vizsgálják át szervezetek belső biztonsági szabályait, és változtassanak azokon, hogy a jövőben ne fordulhasson elő a Hanssenéhez hasonló eset. Az ügynökségeknél dolgozók a felvételi során hazugságvizsgálaton is átesnek, de később csak akkor kell azon újra részt venniük, ha egy feladat, vagy új pozíció esetén a belső szabályzat ezt megköveteli. A külügyben eközben kijelentették: Hanssennek nincs köze a minisztériumból tavaly eltűnt laptopokhoz, bár a gépek arról az osztályról tűntek el, ahol a lebukott ügynök dolgozott.  • Eladnék
  • Hírek