Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Az oroszoknak kémkedett egy elfogott FBI-ügynök

2001.02.20. 16:16
Kémkedés vádjával letartóztattak egy huszonhét éve az FBI-nál dolgozó ügynököt - közölte Louis Freeh, az FBI igazgatója kedden a CNN-nel. A férfit azzal gyanúsítják, hogy tizenöt éve ad át titkos információkat az oroszoknak.
Robert Philip Hanssent vasárnap éjjel otthonában vették őrizetbe. A vád szerint Hanssen tizenöt éve Moszkvának dolgozik. Az ügynök az elmúlt huszonöt évben terroristaelhárítóként dolgozott New Yorkban és Washingtonban, elsődleges feladata az ellenséges kémek felkutatása volt. Az utóbbi négy évben a külügynek dolgozott, és kifejezetten az orosz kémek elleni akciókban vett részt.

Az FBI illetékesei közölték: hónapok óta figyelték Hanssent, miután olyan KGB-dokumentumokhoz jutottak, amelyek arra utaltak, hogy a férfi kém. Hanssent azután kapták el, hogy egy titkos adatokat tartalmazó aktát helyezett el egy parkban, amit később valószínűleg orosz ügynökök vittek volna el. Korábban már egy belső vizsgálat is kimutatta: külföldre dolgozó kém van a szervezetben.

Tíz ügynök halt meg miatta

Igazságügyminisztériumi források szerint Hanssent Moszkva arra is felhasználta, hogy a korábban Aldrich Ames CIA-ügynök által átadott információkat megerősítse. Ames információi alapján Oroszországban tíz amerikai ügynököt öltek meg.

Hanssen kedden áll bíróság elé a virginiai Alexandriában. Az orosz nagykövetség nem kommentálta a történteket.  • Vennék
  • Hírek