Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Az amerikai kém húsz évet kapott

2000.12.06. 18:40
Húsz évre ítélték Oroszországban azt az amerikai állampolgárt, akit még áprilisban tartóztattak le kémkedés vádjával. A férfi a vád szerint a víz alatti rakéta technológiájáról akart információkat szerezni. Washington hónapok óta kéri az általa ártatlannak tartott, csontrákban szenvedő üzletember elengedését.
Moszkvában húsz évre ítélték azt az amerikai üzletembert, akit még április 3-án tartóztatott le a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) kémkedés vádjával. A vád szerint Edmund Pope-ot a víz alatti rakéták kifejlesztésére irányuló orosz kutatások érdekelték, ezért az amerikai kapcsolatba lépett egy orosz tudóssal és komoly pénzösszegek ellenében több technikai beszámolót kért tőle. A bíróság elutasította az orosz haditengerészet igényét, hogy az amerikai felderítés volt tisztjét hétmilliárd rubel (csaknem 250 millió dollár) pénzbírság kifizetésére is kötelezzék (ennyit költöttek a "Skval" orosz gyorstorpedó kifejlesztésére 1962 óta).

Edmund Pope rács mögött
Szakemberek értékelése szerint, az említett fegyverrel egy könnyű naszád is képes arra, hogy egy korszerű hadihajót elsüllyesszen. A rakéta víz alatt 100 méter/másodperc sebességre képes és jelenleg a tengeri ütközetekben használható legkorszerűbb fegyverek közé tartozik. Az FSzB információi szerint az amerikai haditengerészet laboratóriuma és a pennsylvaniai egyetem alkalmazott kutatások laboratóriuma hosszú éveken keresztül igyekezett hasonló fegyvert kifejleszteni, de jelentős eredményekre eddig nem jutottak.

Pope a 90-es évek közepéig az amerikai haditengerészet technikai felderítő szolgálatának hivatásos tisztje volt. Tartalékállományba vonulását követően Pope rendszeresen utazásokat tett Oroszországba, mint a pennsylvániai egyetem képviselője. Később a TechSource Marine Group Ltd., illetve a CERF Technologies International vezetőjeként látogatta sorra a moszkvai, szentpétervári, novoszibirszki és más orosz városokban levő kutatóintézeteket, ahol a nagysebességű víz alatti és felszíni eszközök technológiai fejlesztése folyt.

Pope ártatlannak vallja magát

A vádlott a per során végig tagadta bűnösségét. Ügyvédje, Pavel Asztahov korábban azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint az ügyben nem születik objektív, igazságos ítélet. Asztahov azzal védte Pope-ot, hogy a dokumentumok (melyek birtoklását Pope beismerte) nem számítanak államtitoknak, és bárki hozzájuk férhetett.

Pope az eljárás során hiába kért független tolmácsot, így az FSzB által kirendelt fordítóra kellett hagyatkoznia. A vádlott egy igen ritka csontrákban szenved és a nyolchónapos fogvatartás során nem engedték, hogy nyugati orvosok megvizsgálják. Felesége is csak néhányszor látogathatta meg. Cheryl Pope szerint férjét embertelen körülmények között tartották fogva. Egy augusztusi beszélő után a hölgy kijelentette, hogy férje testileg és szellemileg is legyengült, és ennek ellenére nem részesül megfelelő orvosi ellátásban.

Az új fegyvernek szerepe volt a Kurszk-katasztrófában?
Az új fegyvert a Kurszk-katasztrófa kapcsán is sűrűn emlegették, mivel egyes feltételezések szerint a tengeralattjárót egy orosz hajóról indított, fejlesztés alatt álló torpedó vagy rakéta találta el. Az elmélet szerint a Kurszknak nem lett volna szabad abban az időpontban a körzetben tartózkodnia. Egy másik verzió szerint a Kurszk fedélzetén voltak az új típusú torpedók, és ezek indításakor történhetett baleset. Az új fegyver kipróbálásáról szóló feltételezéseket támaszthatja alá, hogy a tengeralattjárón volt a Dagdízel nevű titkos dagesztáni torpedógyár két munkatársa is. Az új fegyverrendszer létét, illetve kipróbálását Szergej Zsekov, a katasztrófa okait vizsgáló kormánybizottság tagja is elismerte.
A per miatt romlott a Moszkva-Washington viszony

Pope mellett washingtoni illetékesek is állítják, hogy a férfi ártatlan. Az amerikai kormány többször követelte már Moszkvától, hogy a férfit engedjék szabadon. A washingtoni képviselőház felszólította Bill Clintont, hogy korlátozza az Oroszországnak nyújtott gazdasági kedvezményeket, segélyeket, amíg az ügy nem rendeződik.

Az ítélet nyomán P.J. Crowley, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője kijelentette: ,,továbbra sincs bizonyíték Pope bűnösségére. A vádlottat már csak humanitárius megfontolások alapján is szabadon kéne engedni."

Pope az első kémkedés vádjával bíróság elé állított amerikai Gary Powers U2-es kémrepülőjének 1960-as lelövése óta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!