Szilárda
-4 °C
3 °C

Hét milliárd rubel kártérítés a kém-ügyben

2000.11.24. 16:38
Az orosz hadiflotta hét milliárd rubel (252 millió dollár) kártérítés megítélését követeli a kémkedéssel vádolt Edmund Pope perében ítélkező moszkvai bíróságtól. Az orosz oldal szerint pontosan ennyibe került annak az újgenerációs torpedónak a kifejlesztése, aminek terveit Pope a vád szerint megszerezte.
Edmond Pope, akinek pere október huszadikán kezdődött, ártatlannak vallja magát a kémkedés vádjában. Pope amerikai állampolgár, aki a haditengerészet tartalékállományába kerülése után, mint üzletember sorra látogatta azokat az üzemeket, melyekben a nagy sebességû víz alatti és felszíni eszközök technikai fejlesztése folyt.

A ,,kémtevékenység"

A látogatott üzemekben Pope kapcsolatot keresett azokkal a tudósokkal, akik a fejlesztésekben részt vettek, komoly összegeket kínálva fel nekik dollárban, a torpedó rakétahajtómûjének és üzemanyagtöltetének technikai leírásáért. A professzorok egyike hatalmas összeg ellenében hajlandó volt erre, de mielõtt elkölthette volna friss dollárjait, letartóztatták.

Az ügy egyik fõszereplõje Anatoly Babkin, a terveket a vád szerint Pope-nak átadó orosz professzor november tizedikén jelent meg a bíróságon. A professzort államtitok megsértésével vádolják. Babkin elmondta: ,,találkozott ugyan a nevezett üzletemberrel, de csak mint civil. A tervek átadásáról szó sem volt". Korábban Babkin beismerõ vallomást tett, késõbb azonban visszavonta azzal a megokolással, hogy az orosz titkosszolgálat nyomása alatt tette azt.

Tiszta-e a tárgyalás?

Pope ügyvédje megkérdõjelezte a tárgyalás tisztaságát
Pope ügyvédje - Pavel Astakov - a vádlott elfogása után kérte Pope szabadon engedését annak súlyos és speciális csontrákjára hivatkozva. ,,A rák kezelése csak az Egyesült Államokban lehetséges" - mondta Astakov. Ennek elutasítása után az ügyvéd megkérdõjelezte a tárgyalás tisztaságát is, mivel az zárt ajtók mögött zajlik. ,,Nem lehet tisztességes az a tárgyalás, amit zárt ajtók mögött intéznek. Félek, az ítéletet már megírták" - tette hozzá a jogi képviselõ.

A rakéta

Az orosz hadiflotta a Skval elnevezésû torpedó kifejlesztését már a hatvanas évek elején megkezdte versenyben az Egyesült Államokkal. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) szerint az amerikai haditengerészet laboratóriumaiban és a pennsylvaniai egyetem kutatói foglalkoztak hasonló fegyver létrehozásával, eddig sikertelenül.

A szakértékelés szerint ezzel a rakétával egy könnyû naszád is képes arra, hogy ellenfele legyen és elsüllyesszen egy korszerû hadihajót. A torpedó víz alatti sebessége eléri a 100 méter/másodperc sebességet, így a tengeri ütközetben használható legkorszerûbb fegyverek között tartható számon.

Diplomáciai irritációk

Az amerikai kormány nem lát semmilyen bizonyítékot Pope bûnösségére, bár az üzletember nem vette figyelembe, hogy az üzleti praktikákat mindig is árgus szemekkel kísérte Oroszország. Érthetõ az amerikaiak igyekezete, hiszen Pope az elsõ, Oroszországban bíróság elé álló amerikai, az 1960-as kémper óta (Egy amerikai pilótát, Gary Powers-t elfogták, miután lelõtték U2-es kémrepülõgépét). A per jelenleg is folyik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!