Valér
-2 °C
0 °C

Washington veszélyesnek nyilvánítja Oroszországot?

2000.08.30. 19:02
Az amerikai külügy azt fontolgatja, hogy Oroszországot veszélyes országnak nyilvánítja, miután egy kémkedéssel vádolt amerikai állampolgárt hónapok óta embertelen körülmények között tartanak fogva egy lefortovói börtönben. Az Egyesült Államokban évente több százezer turista és üzletember kíváncsi a külügy értékelésére, és legtöbben ez alapján döntenek az utazásról.

Ahogy az Index is beszámolt róla, áprilisban Moszkvában kémkedés vádjával letartóztattak egy amerikai állampolgárt. Edmond Pope-ot állítólag olyan torpedótechnika érdekelte, amit az Egyesült Államok hiába próbált kifejleszteni.

A szóban forgó fegyver tulajdonképpen víz alatti rakéta, amely a víz alatt 100 méter/másodperc sebességre képes és jelenleg a tengeri ütközetekben használható legkorszerűbb fegyverek közé tartozik.

Pope a haditengerészetnél szolgált

Edmond Pope-ot kémkedéssel gyanúsítják
Pope a '90-es évek közepéig az USA haditengerészet technikai felderítő szolgálatának hivatásos tisztje volt és szolgálati kötelme alapján foglalkozott a tengerészeti fegyverrendszerek kifejlesztésére irányuló kutatásokkal. Tartalékállományba vonulását követően Pope rendszeresen utazott Oroszországba, mint a pennsylvániai egyetem képviselője. Később a kevéssé ismert TechSource Marine Group Ltd. nevű cég vezetőjeként látogatta sorra az orosz kutatóintézeteket.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) szerint Pope kapcsolatba lépett a témával foglalkozó egyik orosz tudóssal és komoly pénzösszegek ellenében több technikai beszámolót kért tőle a rakétahajtómű és az üzemanyag egyes technológiai megoldásairól.

Pope és a washingtoni illetékesek egyaránt állítják, hogy a vád hamis. Pavel Asztahov, Pope ügyvédje azt mondja, hogy az amerikai kizárólag nyilvános információkhoz jutott hozzá, illetve csak régi, és már külföldre is eladott technológia iránt érdeklődött Oroszországban.

Kurszk-vonal?

Cecyl Pope szerint, férje nem részesül megfelelő orvosi ellátásban
Semmilyen megerősített információ nem áll rendelkezésre, hogy az említett torpedótechnikának volt-e köze a Kurszk tragédiájához. A baleset oka ugyanis ismeretlen, viszont rengeteg találgatás látott napvilágot ezzel kapcsolatban. Volt elmélet, mely szerint az egyik hajóról próbáltak ki egy új torpedót vagy víz alatti rakétát, és egy ilyen lövedék találta el a Kurszkot. Ezek szerint a Kurszknak nem lett volna szabad abban az időpontban a körzetben tartózkodnia.

Pavel Asztahov, Pope ügyvédje
Egy másik verzió szerint a Kurszk fedélzetén voltak új típusú torpedók (ezt támasztja alá, hogy a tengeralattjárón volt a Dagdízel nevű titkos dagesztáni torpedógyár két munkatársa is), és ezek indításakor történhetett valamilyen baleset. Az új fegyverrendszer létét, illetve kipróbálását Szergej Zsekov, a katasztrófa okait vizsgáló kormánybizottság tagja is elismerte.

Az országértékelés sokak számára döntő

Pope-ot április óta, öt másik gyanúsítottal egy cellában tartják őrizetben - felesége szerint embertelen körülmények között. Cheryl Pope kedden április óta másodszor látogathatta meg férjét. A ,,beszélő" után a hölgy kijelentette, hogy férje, aki egyébként csontrákban szenved, testileg és szellemileg is legyengült, nem részesül megfelelő orvosi ellátásban, nem viszik kórházba, nyugati orvos sem láthatja.

Részlet a külügy Oroszország-értékeléséből
,,Oroszországban komoly politikai és gazdasági változások zajlanak. A gazdasági nehézségek miatt több bank bezárt. Bankkártyával vagy átutalással pénzhez jutni még a nagyobb hotelekben is gondot jelenthet. A beutazók Moszkvában, Szentpétervárott és a nagyobb városokban megfelelő körülményeket találnak, de az ország nagy részében egy sor szolgáltatás és termék nem elérhető. A kaukázusi területre utazni nagyon veszélyes. A külügyminisztérium nem ajánlja, hogy az amerikai állampolgárok Csecsenföldre vagy környékére utazzanak, de ha már ott vannak, akkor haladéktalanul távozzanak. Sokszor óriási távolságot kell megtenni (főleg Szibériában és a Távol-Keleten), mire valaki állami intézmény szolgáltatását igénybe vehetné. Az Egyesült Államoknak nagykövetsége Moszkvában, konzulátusa Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és Vlagyivosztokban van."
Philip Reeker, a külügyi szóvivő helyettese Cheryl Pope látogatása után kijelentette: Pope fogva tartásának komoly következményei lehetnek. ,,Mr. Pope esetét vizsgálva felmerült bennünk, hogy az Oroszországban tartózkodó amerikaiak nincsenek biztonságban, és hogy az Egyesült Államok nem tudja megvédeni ezeket az embereket. Egyelőre nem nyilvánítottuk veszélyesnek Oroszországot, de kötelességünk figyelmeztetnünk az amerikai polgárokat, ha valahol nincsenek teljes biztonságban".

Évente többszázezer turista és üzletember nézi meg a külügyminisztérium ,,országértékelő" weboldalát, és legtöbben az ott található leírás alapján döntenek az utazásról. Ha ezen az oldalon Oroszország rossz minősítést kapna, az valószínűleg komoly hatással lenne az orosz idegenforgalomra és üzleti életre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!