16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

A kínaiak washingtoni kém-tornya

2000.07.04. 18:39
Az Egyesült Államokban komoly felháborodást váltott ki, hogy a kínai Xinhua hírügynökség az amerikai kormány megkérdezése nélkül épületet vásárolt a Pentagon közelében. Több kongresszusi képviselő és szakértő is úgy véli: az épület elhelyezkedése kémkedésre, lehallgatásra, megfigyelésre tökéletes lehetőséget nyújt.
A Xinhua washingtoni főnöke szerint a feltételezés abszurd és alaptalan. Csiang Liu állítja: a Pentagontól pár száz méterre lévő épületben csak a szerkesztőségeket, illetve az újságírók szállását a szeretnék berendezni, mivel eddig munkatársaik eddig egy 50-es években épült, rozoga létesítményben laktak.

A Pentagon
Az amerikai külügyminisztérium szerint viszont a kínaiaknak előzetesen engedélyt kellett volna kérniük, hiszen ezt törvény írja elő minden diplomáciai ingatlanvásárlással kapcsolatban.

Az eset kapcsán Kongresszusban több republikánus képviselő is felszólalt, mondván, a hét emeletes ,,kém-toronyból" a kommunisták ezentúl állandóan figyelik majd a Pentagont, és nyilván mindenféle eszközzel megpróbálnak információt szerezni az odabent történtekről.

Kenneth Bacon, a Pentagon szóvivője viszont nyugodt hangnemben reagált: ,,Nem vagyunk meglepve. Hozzászoktunk már, hogy sokan tudni szeretnék, mi folyik az épületen belül. Több mint ötven éve ilyen körülmények között dolgozunk, és megvannak a megfelelő eszközeink, hogy a kémkedést kivédjük."

A kínai nagykövetség nem akar az ügybe avatkozni. Szerintük a Xinhuára nem vonatkozik a diplomáciai törvény, és különben is, a hírügynökség jelezte a minisztériumnak vásárlási szándékát. Igaz, a külügyben erről a jelzésről nem tudnak.

A vita fellángolása után a hírügynökség bejelentette: eladja az épületet, és ehhez már engedélyt is kért a külügytől. A minisztérium örömmel fogadta a fejleményeket, és biztosította a kínai felet, hogy segít megfelelő megoldást találni.

Időközben kiderült, hogy a minisztérium kizárólag a Xinhuától követelte, hogy vásárlásai és eladásai előzet engedélyt kérjen. Ehhez valószínűleg nagyban hozzájárult, hogy az Egyesült Államokban az utóbbi időben többször is botrány tört ki nukleáris titkok és technológiák Kínába jutásával kapcsolatban.  • Hírek
  • Bankszámla