Valér
-2 °C
0 °C

Sarkozy Fillont jelölheti miniszterelnöknek

2007.05.07. 19:32
Eldöntött tényként írnak a francia lapok arról, hogy az elnökválasztás győztese, Nicolas Sarkozy hivatalba lépésnek napján az 53 éves Francois Fillont bízza meg a miniszterelnöki teendőkkel. Fillon 2002 és 2005 között szociális, később oktatási miniszter volt, majd összeveszett Jacques Chirac államfővel.

Nicolas Sarkozy, a francia elnökválasztás konzervatív győztese várhatóan egyik legfőbb tanácsadóját, Francois Fillon volt szociális és oktatási minisztert nevezi ki május 16-án kormányfőnek, adták hírül hétfőn a francia napilapok.

Dominique de Villepin jelenlegi kormányának 29 minisztere helyett Sarkozy a hírek szerint egy 15 fős szűk kabinettel kívánja elindítani a Franciaország számára elengedhetetlen reformokat. A francia sajtó eldöntöttnek tekinti, hogy az új államfő hivatalba lépésnek napján az 53 éves Francois Fillont bízza meg a miniszterelnöki teendőkkel.

Sarkozy régi bizalmasa

Az elmúlt két évben Sarkozy Fillonnal együttműködve készítette elő elnökválasztási kampányát és a júniusi nemzetgyűlési választásokra a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) programját.

Francois Fillon Sarthe UMP-s szenátoraként Jean-Pierre Raffarin kormányának (2002-2005) először szociális, majd oktatási minisztere volt. Nevéhez fűződik a csak Fillon-törvényként emlegetett nyugdíjreform, a 35 órás munkahét reformja, majd az oktatási reform. A számos tiltakozó megmozdulás ellenére valamennyi reformfolyamatot sikerült végigvinne.

Nyílt szakítás

A franciák 2005. május 29-én népszavazáson utasították el az európai alkotmányos szerződést, melynek következményeképp Jacques Chirac államfő átszervezte kormányát és Fillont teljesen félreállította. A dühös politikus az államfővel nyíltan szakított, és mindenféle tisztség betöltése nélkül Sarkozy után az UMP második legbefolyásosabb politikusává előlépve a Le Monde című napilapban közölt cikkében azt írta: "Chiracból semmire sem fognak emlékezni, csak az én reformjaimra".

A jogból és politikai tudományokból Párizsban végzett Fillon eredetileg az AFP francia hírügynökségnél újságírónak készült, de 1981-ben politikai pályára lépett és 27 évesen lett a nemzetgyűlés akkor legifjabb képviselője. Nős, öt gyermek édesapja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!