Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bush javára tévedtek a szavazógépek?

2004.11.07. 10:42
Egy ohiói szavazógép négyezer szavazatot tévedett Bush javára, egyes floridai választók szerint meg Kerryre adott szavaztukat is az elnöknek számolták. A Demokrata Párt három képviselője az elektronikus szavazórendszerek felülvizsgálatát követeli, bár az eredményeket nem vitatja.
Az elektronikus szavazás kivizsgálását követeli három demokrata képviselő az amerikai választásokat felügyelő Általános Elszámolási Irodától (GAO). A floridai, michigani és New-York-i képviselők szerint több hibára is fény derült az elnökválasztás óta eltelt pár napban, írja a Wired.

Négyezerrel több szavazat, mint választó

A választás végkimenetelét eldöntő Ohio egyik szavazóhelyiségében például a szavazatokat nyilvántartó számítógép hibája 3893 extraszavazatot hozott George W. Bushnak. Bár a szavazókörben mindössze 638-an szavaztak, Bush 4258, demokrata kihívója, John F. Kerry 260 szavazatot kapott a gép nyilvántartása szerint. Az ohiói választási hatóságok egyelőre nem válaszoltak a Wirednek, hogy a hiba, ha máshol is előfordult, befolyásolhatta-e a választás kimenetelét.

Más ohiói szavazókörökben a gépek beindítása jelentett problémát, ezt azonban meglepően gyorsan elhárították a szavazógépeket gyártó Danaher Controls ELECTronic munkatársai, írja a Wired.

Csak Busht választhatták

A kongresszusi demokraták szerint más államokban is akadtak problémák a szavazógépekkel. Pár floridai választó független forrásból meg nem erősített beszámolója szerint a szavazógépek vagy nem fogadták el John Kerryre adott voksukat, vagy az ellenőrzőlapon úgy jelentették meg azt, mintha Bushra adták volna.

A GAO-hoz forduló három demokrata törvényhozó mindazonáltal nem kérdőjelezi meg a választások végkimenetelét. Mint mondták, a vizsgálatot azért kezdeményezték, hogy a fennálló problémák a következő választásokig megoldódjanak, így ne befolyásolják a jövőbeni szavazásokat. "Azt akarjuk, hogy a választópolgárok bízhassanak a rendszerben", nyilatkozták a Wirednek.

Sokkal nyert

A magazin megkeresésére az iroda munkatársai egyelőre nem válaszoltak. A GAO egyik munkatársa a választások előtt mindenesetre már közölte, hogy az iroda az eredményektől és a hibáktól függetlenül átfogó jelentést készít az elektronikus szavazórendszerek működéséről az elnökválasztásokon.

A keddi választáson Bush a teljes lakosság körében 3 510 358 szavazattal kapott többet demokrata kihívójánál. A választásokat végül Bush javára eldöntő Ohióban az elnök 136 483 szavazattal szerzett többet Kerrynél.