Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kerry elbukta Floridát

2004.11.03. 05:57
A szavazatok 97 százalékának összegzése után Bush behozhatatlan előnnyel vezet Floridában. Már csak kétszázezer szavazat vár összeszámlálásra, az elnök előnye háromszázezer szavazat. Ha Kerry elbukja a jelenleg Bushnak álló Ohiót is, Bush elnök marad.
Váratlan győzelmet aratott George W. Bush Floridában. A 2000-es választásokat mindössze 537 szavazattal Bush javára eldöntő államban az elnök a szavazatok 97 százalékának összesítése után 326 ezer szavazattal vezet. Az államban még 213 ezer szavazatot nem számoltak össze.

Floridai győzelmével Bush hatalmas lépést tett elnöksége megvédéséért. Ha az előrejelzéseknek megfelelően nyer Ohióban is, összesen 273 elektori szavazata lehet. Ohióban a szavazatok kétharmadának összegzése után Bush négy százalékponttal vezet.

Magyarok dönthetnek

A floridai választáson Bush meglepően erősen szerepelt a vidéki körzetekben és a spanyolajkú szavazók körében. Hiába szerepelt a várakozásoknak megfelelően erősen Kerry a dél-floridai nagyvárosokban, nem tudta ellensúlyozni a vidéki szavazatokat.

Kerry kampánystábja a CNN jelentése szerint elég pesszimistán látja a helyzetet, bár még bíznak benne, hogy Ohióban megfordíthatják a választást. Amennyiben ez sikerülne, a demokrata elnökjelölt szerezne többséget az elektori kollégiumban, 275 elektorral. Ehhez a megyékre bontott adatok szerint nagyon nagy előnnyel kéne nyernie a főként magyarok lakta észak-ohiói megyékben, illetve a sokáig a második legnagyobb magyar városnak számító Clevelandben.