Móric
14 °C
15 °C

Floridai csalástól tartanak a demokraták

2004.09.28. 16:59
A republikánusoknak kedvező döntésekkel vádolta a floridai választási bizottságot Jimmy Carter. A nemzetközileg elismert választási szakértő, ugyanakkor demokrata politikus exelnök a csalások megismétlődésétől tart. A floridai szavazást nemzetközi ellenőrök felügyelik majd.
A 2000-es választási visszaélések megismétlődésétől tart Jimmy Carter Floridában. A floridai választási bizottság vezetői szerint a nemzetközileg elismert választási szakértő, ugyanakkor demokrata politikus exelnök "nem tájékozódott kellően" nyilatkozata előtt.

Pártpolitikai döntések

Carter szerint Glenda Hood, a választások lebonyolításáért felelős floridai belügyminiszter "mindent megtesz azért", hogy Ralph Nader független jelölt neve is felkerüljön a szavazólapokra. Nader indulása vitatott Floridában, ha neve felkerülhet a jelöltek listájára, Kerrytől vinne el szavazatokat.

Carter kifogásolta azt is, hogy büntetett előélete miatt huszonkétezer - inkább a demokratákat támogató - afroamerikai választót kívánnak törölni a névjegyzékből, míg a jellemzően republikánusokra szavazó spanyolajkúak közül csak hatvanegyet akarnak törölni hasonló okokból.

Feledékeny gépek

A floridai választási bizottság a BBC-nek nyilatkozó szóvivője szerint Cartert "félretájékoztatták". A választási iroda szerint Florida az elsők között hajtotta végre a választási reformot, az új, érintőképernyős szavazógépek pedig már több helyi választáson is bizonyítottak.

Ezzel szemben több választás-megfigyelő civil szervezet szerint is gondok vannak az új szavazógépekkel. Rendszerösszeomlások miatt több szavazás összes adatának nyoma veszett, és a személyzetnek is gondja van az új, bonyolult gépek kezelésével. További problémát jelent, hogy a gépek látszólag gyakran hibáznak a szavazatok rögzítésekor.

A floridai szavazást egyébként Colin Powell meghívására az Európai biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői fogják ellenőrizni.