Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nemzetközi ellenőrök az amerikai elnökválasztáson

2004.08.09. 10:02
Kapcsolódók (9)
Bár a republikánusok a törvényhozásban megakadályozták a Demokrata Párt ENSZ-megfigyelők behívására vonatkozó terveit, nem marad nemzetközi ellenőrzés nélkül az amerikai választás. A törvényhozási vitától függetlenül Colin Powell az EBESZ meghívásáról döntött. A demokraták szerint most már biztosított a tisztességes szavazás.
Nemzetközi megfigyelők ügyelhetnek a novemberi amerikai elnökválasztás tisztaságára. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit Colin Powell amerikai külügyminiszter kérte fel a választások ellenőrzésére - jelentette a CNN. A novemberi lesz az első amerikai elnökválasztás, melynek tisztaságára külföldi megfigyelők ügyelnek.

Republikánus akadályok

A nemzetközi megfigyelők meghívását a Demokrata Párt kezdeményezte, tizenhárom képviselőjük júliusban fordult levélben Kofi Annanhoz. A demokraták a 2000. évi választás floridai fiaskójának megismétlődésétől tartottak. Kezdeményezésüket az ENSZ elutasította, mondván megfigyelőket csak az ország kormánya kérhet.

A javaslat a törvényhozásban is komoly vitát eredményezett. A republikánusoknak végül sikerült átverekedniük a külföldi segélyezésről szóló törvény módosítását, melynek értelmében amerikai támogatások nem használhatóak fel az amerikai elnökválasztás külföldi megfigyelésének finanszírozására.

Csendes meghívás

A vita lezárta után, július 30-án Paul Kelly külügyminiszter-helyettes levelében mégis az EBESZ megfigyelőinek meghívásáról tájékoztatta a demokratákat. "Örömmel tölt el, hogy Powell miniszter úr hozzám hasonlóan elkötelezett a tisztességes és demokratikus folyamatok mellett" - jelentette ki ennek kapcsán Eddie Bernice Johnson texasi demokrata honatya, az ENSZ-ellenőrzés egyik kezdeményezője.

"A lépés bizonyítja, hogy Amerika igen is törődik polgárai szavazataival" - jelentette ki. Hasonlóan vélekedett Barbara Lee kaliforniai demokrata képviselő is. "Ez a jó irányba tett lépés, biztosítja, hogy az idei választások tisztességesek és átláthatóak lesznek" - nyilatkozta a CNN-nek.

Az EBESZ - mely rendszeresen végez választási megfigyelést tagállamaiban - szeptemberben küldi ki az Egyesült Államokba megfigyelői első csoportját. Az előőrs feladata annak felmérése, hogy hány helyszínen, hány fővel kell a megfigyeléseket végezni. Az EBESZ már végzett megfigyelést amerikai választásokon, tíz megfigyelőjük ügyelt a 2002-es törvényhozási választások lebonyolításakor és képviselőik a tavalyi kaliforniai kormányzóválasztásokon is jelen voltak.