Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Örülnek, hogy vége

2000.12.14. 12:55
Több mint egy hónapos kínlódás után úgy tűnik, pont került az Egyesült Államok elnökválasztásának kérdésére. Egyes vélemények szerint Bush a megosztott bíróságnak köszönheti győzelmét, míg mások hálásan üdvözölték Gore kiszállását a harcból, megfásultan az egész ügy kálváriájától.
A német sajtó reagált leggyorsabban a hírre, miszerint Gore visszavonulásával George Bush elfoglalhatja az elnöki széket. A Süddeutsche Zeitung liberális lap csütörtöki számában a mélyen megosztott Legfelsőbb Bíróság kegyelmének tulajdonítja Bush győzelmét.

Komoly probléma lehet, hogy Bush-nak gyakorlatilag szembe kell néznie az amerikaiak több mint felének ellenszenvével. ,,Bush-nak hosszú időbe telik majd, míg minden amerikai elnöke lesz. Egyelőre csak a bírák és ügyvédek elnöke."

A konzervatív sajtó véleményét a Frankfurter Allgemeine Zeitung tolmácsolta csütörtökön. Véleményük szerint Bush nem lesz ,,humanitárius intervencionista". A katonák külföldi bevetését a nemzeti érdekhez köti majd. Külpolitikai téren tapasztalatlan, de ezt ellensúlyozhatják felkészült tanácsadói.

El kell fogadtatni Bush személyét

A Frankfurter Rundschau veszélynek érzi azt, hogy Bush minden lépése csupán kétes trónrálépésének nyomait igyekszik majd eltörölni. A baloldali lap esélyt lát arra, hogy az erősen polarizálódott - de nem teljesen megosztott - amerikai társadalom politikai vezetői képesek lesznek nézetkülönbségeiket félretéve kompromisszumra jutni egymással sok kérdésben.

A konzervatív Die Welt már sokkal pragmatikusabb volt: ,,Az elmúlt 35 nap alatt az amerikai társadalom sokkal inkább megismerte hazája alkotmányát, mint az elmúlt kétszáz évben". Felhívták a figyelmet arra is, hogy csak Bush-on és az egykori alelnök Gore-on múlik, hogy be tudják-e bizonyítani, hogy az alkotmány valóban nagyszerű.

Kína üdvözli az elnököt

Csiang Cö-min kínai elnök gratulált Bush-nak az elnöki szék elnyeréséhez, és felajánlotta: munkálkodjanak együtt a két ország kapcsolatainak fejlesztésén. Ugyan korábban jó pár kínai sajtóorgánum kárörvendett vállvetve a elhúzódó választás újabb bírósági fejezetein, most mégis hallgatnak.

Az elnök személye fontos Lengyelországnak

A lengyel sajtó üdvözölte az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntését, aláhúzva: végre vége ennek a ,,rémálomnak". Bush csapatában ,,hemzsegnek" azok a politikusok, akik 1989-es lengyel fordulat idején kormányozták Amerikát. ,,Bárcsak megmutathatnák, hogy Lengyelország akár tíz év múlva is fontos ország, szövetséges az Egyesült Államok számára!" - írja a legrangosabb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza.

A CBOS lengyel közvélemény-kutató felmérése szerint arra a kérdésre, hogy fontos-e az ország számára az amerikai elnök személye, a megkérdezettek több mint harminc százaléka nem tudott véleményt nyilvánítani.