Judit
2 °C
7 °C

Örülnek, hogy vége

2000.12.14. 12:55
Több mint egy hónapos kínlódás után úgy tűnik, pont került az Egyesült Államok elnökválasztásának kérdésére. Egyes vélemények szerint Bush a megosztott bíróságnak köszönheti győzelmét, míg mások hálásan üdvözölték Gore kiszállását a harcból, megfásultan az egész ügy kálváriájától.
A német sajtó reagált leggyorsabban a hírre, miszerint Gore visszavonulásával George Bush elfoglalhatja az elnöki széket. A Süddeutsche Zeitung liberális lap csütörtöki számában a mélyen megosztott Legfelsőbb Bíróság kegyelmének tulajdonítja Bush győzelmét.

Komoly probléma lehet, hogy Bush-nak gyakorlatilag szembe kell néznie az amerikaiak több mint felének ellenszenvével. ,,Bush-nak hosszú időbe telik majd, míg minden amerikai elnöke lesz. Egyelőre csak a bírák és ügyvédek elnöke."

A konzervatív sajtó véleményét a Frankfurter Allgemeine Zeitung tolmácsolta csütörtökön. Véleményük szerint Bush nem lesz ,,humanitárius intervencionista". A katonák külföldi bevetését a nemzeti érdekhez köti majd. Külpolitikai téren tapasztalatlan, de ezt ellensúlyozhatják felkészült tanácsadói.

El kell fogadtatni Bush személyét

A Frankfurter Rundschau veszélynek érzi azt, hogy Bush minden lépése csupán kétes trónrálépésének nyomait igyekszik majd eltörölni. A baloldali lap esélyt lát arra, hogy az erősen polarizálódott - de nem teljesen megosztott - amerikai társadalom politikai vezetői képesek lesznek nézetkülönbségeiket félretéve kompromisszumra jutni egymással sok kérdésben.

A konzervatív Die Welt már sokkal pragmatikusabb volt: ,,Az elmúlt 35 nap alatt az amerikai társadalom sokkal inkább megismerte hazája alkotmányát, mint az elmúlt kétszáz évben". Felhívták a figyelmet arra is, hogy csak Bush-on és az egykori alelnök Gore-on múlik, hogy be tudják-e bizonyítani, hogy az alkotmány valóban nagyszerű.

Kína üdvözli az elnököt

Csiang Cö-min kínai elnök gratulált Bush-nak az elnöki szék elnyeréséhez, és felajánlotta: munkálkodjanak együtt a két ország kapcsolatainak fejlesztésén. Ugyan korábban jó pár kínai sajtóorgánum kárörvendett vállvetve a elhúzódó választás újabb bírósági fejezetein, most mégis hallgatnak.

Az elnök személye fontos Lengyelországnak

A lengyel sajtó üdvözölte az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntését, aláhúzva: végre vége ennek a ,,rémálomnak". Bush csapatában ,,hemzsegnek" azok a politikusok, akik 1989-es lengyel fordulat idején kormányozták Amerikát. ,,Bárcsak megmutathatnák, hogy Lengyelország akár tíz év múlva is fontos ország, szövetséges az Egyesült Államok számára!" - írja a legrangosabb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza.

A CBOS lengyel közvélemény-kutató felmérése szerint arra a kérdésre, hogy fontos-e az ország számára az amerikai elnök személye, a megkérdezettek több mint harminc százaléka nem tudott véleményt nyilvánítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?