Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hétfőn dönt a floridai legfelsőbb bíróság

2000.11.17. 19:38
Florida állam legfelsőbb bírósága péntek délután megvonta Katherine Harris államelnöknőtől a győztes kihirdetésének a jogát, amíg hétfőn meg nem hallgatják a demokraták fellebbezését avval a döntéssel kapcsolatban, amit korábban egy állami bíróság hozott. Az állam legfőbb bírói testülete a szavazatok kézi újraszámlálásának leállítását nem rendelte el, tehát a számlálás folytatódhat.
Az amerikai elnökválasztási eredmény megállapításakor nem kell figyelembe venni a kézi szavazatszámlálással összesített adatokat - erősítette meg korábban Katherine Harris floridai államelnöknő korábbi döntését egy floridai állami bíróság.

A CNN tudósítása szerint a Leon megyei illetékes bíró, Terry Lewis, akit kollégái a ,,pókerarcú bíróként" emlegetnek, megállapította: Katherine Harris nem járt el önkényesen, amikor mint a floridai állami szavazatösszesítő testület elnöke, megtagadta, hogy a három demokrata többségű megye, amely kézzel újra akarja számolni a szavazatokat, módosíthassa a végeredményt.

Jelenleg Floridában
Jelölt régi jelenlegiváltozás
Bush:2910492 2910502 +10
Gore:2910192 2910197+5
Bush előnye 305 szavazat

Elektori szavazatok jelenleg
Bush: 246
Gore: 255

A döntés nyomán tehát nem kell majd figyelembe venni a kézi számlálás után módosuló adatokat. Jelenleg a nagyrészt gépi szavazatösszesítés után Bush 300 szavazattal vezet Gore előtt, mintegy hatmillió szavazat leadása után. Fontos különbséget jelenthet a kézi összeszámlálás, hiszen Palm Beach megyében a szavazatok egy százalékos mintavétele után 19 szavazattal csökkent Gore hátránya, amit egészre vetítve már 1900 szavazatról volna szó. Ez könnyen jelenthetné Bush bukását.

A demokrata jogászok egyik alapvető érve ez volt, a republikánusok szerint azonban önmagában az, hogy az újraszámlálás megváltoztathatja a szavazás kimenetelét, nem ok az újraszámlálásra. Az is tény, hogy a megyei szavazatösszesítések leadási határideje e hét keddjén lejárt. A határidő után kiegészítéssel csak rendkívüli körülmények között - katasztrófa, csalás gyanúja, stb. - lehetne élni.

Amerika eljátszotta esélyét
,,Mivel ezidáig is képtelenek voltak elnököt választani maguknak, az amerikaiak eljátszották esélyüket a függetlenségre. Ezúton hozzuk hát az Egyesült Államok népének tudomására, hogy Ő Brit Felsége II. Erzsébet királynő a holnapi naptól újra átveszi az uralmat az Egyesült Államok valamennyi állama és csatolt területe felett, amelyet kétszáz évvel ezelőtt átadott az amerikai népnek. Ettől a naptól fogva az Egyesült Államokban a hatalmat Őfelsége miniszterelnöke - az amerikaiak azon kilencvenöt százalékának, akik nem tudják, hogy az Egyesült Államok határain túl is van élet: Őfelsége miniszterelnöke a Tiszteletreméltó Tony Blair MP - veszi át. A miniszterelnök Amerika-ügyi minisztert nevez majd ki, a Képviselőház és a Szenátus pedig - természetesen - eltöröltetik. Ezentúl illegális lesz az amerikai futball, hiszen ez a sport baromság, helyette rögbit kell majd játszani, és persze focit. Az amerikai angol szintén használaton kívül helyeztetik."

(Kamuhír az interneten)

Mint arról az Index már beszámolt, a tengerentúli szavazatok fogadásának és összesítésének határideje péntek éjfél. Az eredményeket szombaton teszik közzé. A republikánus álláspont az, hogy a keddi szavazatállás eredményeihez egyszerűen adják hozzá az tengerentúli szavazatokat, hogy megkapják a teljes floridai eredményt. Végeredményben ezt az álláspontot támasztotta alá Lewis bíró döntése is.

A demokrata álmok, amelyek a három demokrata túlsúlyú megye kézi szavazatszámlálásával kívánta a mércét Gore javára billenteni úgy látszik, semmibe foszlottak. Ne felejtsük el azonban, hogy ez a bírói döntés még korántsem az utolsó jogi szó, amely az ügy kapcsán kimondatott, hiszen a fellebbezés szinte biztosra vehető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!