Valter
16 °C
31 °C

Gore újabb esélyt kapott Floridában

2000.11.22. 08:16
Figyelembe kell venni az elnökválasztási szavazatok kézi újraszámlálásának eredményeit is - jelentette be a floridai Legfelsőbb Bíróság szóvivője, helyi idő szerint kedden este. A döntés értelmében vasárnap új elnöke lehet az Egyesült Államoknak, ugyanis addig kell összegezni a voksokat. Az indoklás szerint a nép szavazati jogának minden más szempontnál nagyobb súllyal kell latba esnie. Al Gore a választás végeredményétől függetlenül a demokrácia győzelmének nevezte a döntést. James Baker volt amerikai külügyminiszter, George W. Bush megbízottja kijelentette: a floridai Legfelsőbb Bíróság "átírta" az állam választási jogrendjét.
A floridai szavazatszámlálás vitás kérdései közül csak egy dőlt el kedden este: a voksok kézi számlálása folytatódhat vasárnap estig, az azonban továbbra is kétséges, hogy mely szavazatokat lehet majd az érvénytelenek közül a végeredménybe számolni. A Legfelsőbb Bíróság 42 oldalas állásfoglalása arra ugyanis nem ad útmutatást, hogy az át nem lyukasztott, csak benyomódott szavazólapokat érvényesnek lehet-e tekinteni.

A nép szavazati joga a legfontosabb

Craig Waters
a floridai Legfelsőbb Bíróság szóvivője
A floridai Legfelsőbb Bíróság szóvivője, Craig Waters helyi idő szerint kedden este jelentette be: a bíróság úgy döntött, hogy figyelembe kell venni az elnökválasztási szavazatok kézi újraszámlálásának eredményeit is. A voksokat vasárnap estig kell összegezni.

A döntés indoklásában a floridai Legfelsőbb Bíróság kifejtette: miután Florida állam egyes jogi előírásait a felek ellentmondásosan értelmezték, azt a szempontot kellett szem előtt tartani, hogy a nép szavazati jogának minden más megfontolásnál nagyobb súllyal kell latba esnie.

A 42 oldalas állásfoglalás nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely útmutatást adna a szavazólapok értékelésének szempontjait - az át nem szakított, csupán benyomódás jeleit mutató lapok minősítését - illetően.

Gore eddig 260 szavazatot hozzott be Bushon

A döntéssel tehát Al Gore - aki országos összesítésben ugyan több szavazatot kapott, mint republikánus vetélytársa, de az elektori szavazatok többségét nem tudta megszerezni - újabb esélyt kapott a győzelem megszerzésére. Amennyiben a kézi újraszámlálás során ,,ledolgozza" Bush-sal szembeni 930 szavazatos hátrányát, azzal ő szerzi meg az állam 25 elektori szavazatát, és ő kerül a Fehér Házba.

A három megyében - Broward, Miami-Dade, Palm Beach - folyó kézi összesítés során eddig azonban nem nőtt olyan nagy mértékben a demokrata jelöltre adott voksok száma, hogy az jogos reményt adna Gore-nak a szavazatarány megfordulására. Gore a nem hivatalos részközlések szerint eddig 260 szavazatkülönbséget dolgozott le hátrányából. Ha ez az adat helytálló, akkor Bush előnye jelenleg mintegy 670 szavazatkülönbség lehet.

'A demokrácia győzelme'

Al Gore demokrata elnökjelölt a döntés után nem sokkal közzé tett nyilatkozatában kijelentette: a floridai bírói testület döntése az elnökválasztás végeredményétől függetlenül a demokrácia győzelmét jelenti. Gore ismételten találkozóra hívta George W. Busht, és felszólította riválisát: hassanak oda, hogy saját híveik mindkét oldalon csökkentsék a megnyilatkozások hevét.

Gore most - az esetleges "elektorátállás" lehetőségét a maga részéről elvetve - leszögezte: nem fogadná el egyetlen olyan elektor voksát sem, aki Bush mellett elkötelezett elektor.

Lépések a floridai választási jogrend helyreállítására

James Baker volt amerikai külügyminiszter, Bush megbízottja, kedd éjjeli sajtóértekezletén kijelentette: a floridai Legfelsőbb Bíróság az elnökválasztás lebonyolítását követően "átírta" az állam választási jogrendjét. Ezzel túllépte saját hatáskörét, szembekerült a hatalmi ágak szétválasztásának követelményével.

Baker sokat sejtetően megjegyezte: nem lenne számára meglepő, ha a floridai törvényhozás lépéseket tenne az állam választási jogrendjének helyreállítása érdekében. A testületben republikánus többség érvényesül, az állam kormányzója pedig George W. Bush öccse.