A háború most

2003.03.26. 06:57
A síiták teheráni székhelyű ellenállási szervezete is megerősítette azt a hírt, hogy Bászra síitái felkelést indítottak a városban. A brit hadsereg szóvivője közölte: tüzérségi támogatást biztosítanak a népfelkeléshez. Násziríjánál amerikai tengerészgyalogosok kedd délelőtt átkeltek az Eufráteszen és a Szaddám-csatornán. Ez utóbbiba belefulladt egy amerikai katona. Nadzsaf és Karbala között egész nap nagy harcok folytak. Bagdadban lelőttek egy Predatort.
Az amerikai erők nem indítanak támadást március 29-e előtt - közölte Tommy Franks főparancsnok, aki ezt azzal indokolta, hogy a 3. gyalogsági hadosztálynak pihenésre van szüksége.

Dél: felkeltek a síiták Bászrában
Az 1,9 milliós déli nagyvárost, Bászra támadását szerda reggel folytatják a brit csapatok. A síiták teheráni székhelyű ellenállási szervezete is megerősítette azt a hírt, hogy Bászra síitái felkelést indítottak a városban. A brit hadsereg szóvivője közölte: tüzérségi támogatást biztosítanak a népfelkeléshez.

A város közelében kedden két brit katona vesztette életét, amikor Challenger tankjukat ellenséges harckocsinak nézték és kilőtték bajtársaik.

Bagdad felé: amerikai katona fulladt a Szaddám-csatornába
Az iraki fővárostól 370 kilométerre, Násziríjánál amerikai tengerészgyalogosok kedd délelőtt átkeltek az Eufráteszen és a Szaddám-csatornán. Amerikai források már szombaton beszámoltak arról, hogy a hídfőállásokat a szövetségesek ellenőrzik, a várost pedig elfoglalták. Ez utóbbiról azonban még nincs szó: a város bombázásában életét vesztette a Baasz Párt helyi vezetője. Az AP éjszakai jelentése szerint egy amerikai tengerészgyalogos fulladt a Szaddám-csatornába.

Nadzsaf és Karbala között egész nap nagy harcok folytak. A homokvihar miatt a szövetségesek nem kapnak légi támogatást. Az amerikai hírforrások arról számolnak be, hogy mintegy százötven iraki katona életét vesztette, míg a támadó alakulatok nem szenvedtek veszteséget. Független források az értesülést nem erősítették meg.

Bagdad: lelőttek egy Predatort
A szerda hajnali jelentések szerint találat érhette az iraki televízió központját. A CBS szerint bevetették az E-bombát, az irakiak szerint csak egy átjátszóadó hibája miatt nem volt fogható a tévé adása. Korábban negyed órára szünetelt az adás.

A nap folyamán többször is hevesen bombázták a várost, különösen annak déli részét. Itt ásták be magukat azokat az iraki katonák, akik a délről közeledő szövetséges szárazföldi alakulatokkal kívánják felvenni a harcot. Az iraki légvédelem ugyanakkor lelőtt egy Predator típusú távirányítású gépet.  • Tippek
  • Bankszámla