Ágnes
-5 °C
2 °C

A magyar fegyverzetellenőr a békés megoldások híve

2002.11.15. 11:13
Földi Lászlót meglepte, hogy az első körben választották be a fegyverzetellenőrök nemzetközi csoportjába, mely november 25-én érkezik Irakba. A fiatal vegyvédelmi szakember az Indexnek elmondta: a hét végén New Yorkba utazik, ahol felkészítik a 3 hónapos munkára.
Lesz magyar szakember is az iraki tömegpusztító fegyverzet ellenőrzésére alapított ENSZ-bizottság (UNMOVIC) első küldöttségében. Az első csoport felállításáról csütörtökön Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szóvivője számolt be.

Földi László 35 éves őrnagy a posztot pályázattal nyerte el. Az Indexnek elmondta, hogy vegyifegyver ellenőr lesz az ENSZ első missziós csoportjában, melyet Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője és Mohamed el-Baradei, a NAÜ igazgatója vezet. A csoport korábban igényelte egy magyar honvédtiszt együttműködését.

Három hónap Bagdadban

"Az első csoport vegyes összeállítású lesz: a vegyifegyver ellenőrökön kívül biológiaifegyver szakértőket, rakétavédelmi, illetve export-import figyelő szakembereket delegálnak. A helyszín-előkészítő csoport már elindult Irakba" - mondta a fiatal tiszt, aki úgy tudja, hogy az első turnus résztvevőinek megbízatása három hónapra szól.

Iraknak nyilatkoznia kell
Irak november 13-án elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1441. számú határozatát. Az amerikai nyomásra kikényszerített, több hetes egyeztetések után megszületett BT-határozat értelmében a fegyverzetellenőrök legkésőbb december 23-ig megkezdik munkájukat az ország területén. Iraknak ezt megelőzően december 8-ig kell nyilatkoznia vegyi, biológiai és nukleáris fegyverprogramjának állásáról.

"Meglepett, hogy már az első körben beválasztottak, mert tudtommal csak a vegyifergyveresek között 200 behívható szakember neve szerepel az ENSZ nemzetközi szakértői listáján."

Földi László reménykedik abban, hogy munkájuk eredményes lesz: "Lehet, hogy furcsa ezt egy katonaember szájából hallani, de én a békés megoldások híve vagyok - mondta az őrnagy. "Bízom abban, hogy néhány hónapos kinti munka eredményeképp megszűnik a háborús helyzet , és az ENSZ feloldhatja szankcióit".

Eligazítás New Yorkban

Részletes tájékoztatás Földi László társaival együtt a hétvégén kap, New Yorkban. "Tudva azt, hogy az ENSZ-szel egy mindenre kiterjedő munkaszerződést kötünk, bízom abban, hogy biztonságos körülmények között végezhetem a munkámat." A szakember úgy tudja, hogy Bagdadban lesz a telephelyük. A misszió végén egy újabb vegyes összeállítású csoport váltja őket.

Földi László vegyész szakot végzett és környezetvédelmi szakmérnöki képesítést szerzett, korábban elvégezte az ENSZ inspektori szaktanfolyamát. Az utóbbi években összesen négy olyan képzésen vett részt, melyek hiányában nem mehetne most Irakba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!